Se dokumentären om det svenska dataundret

Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären ”Det svenska dataundret”, som Internetmuseum har varit med och bidragit till.

Arne Fernlund, C64 och Notch spelar alla viktiga roller i dokumentären. Foto och illustration: Mediabruket.

Spelprogrammeraren Arne Fernlund, C64 och Notch spelar alla viktiga roller i dokumentären. Foto: Mediabruket. Illustration: Malin Biller.

Dokumentären premiärsändes på SVT 15:e augusti, du kan se den på SVTPlay fram till och med 15:e september. Via stordatorer och atombomber till Spotify, Battlefield och Minecraft skildras här historien om hur vi blev ett av världens mest digitaliserade länder.

Dessutom riktas blicken framåt – mot det stora slaget om teknikframtiden. Dokumentären, som även sänds på SVT Play, har producerats av Melker Becker från Mediabruket, med stöd av Internetmuseum och Datamuseet IT-ceum.

Internetmuseum är stolta över att bidra till produktionen, och hoppas att programmet kommer att få fler att få upp ögonen för Sveriges stolta, men emellanåt lite bortglömda, IT-historia

Tablåtext om dokumentären:

DET SVENSKA DATAUNDRET – vad har Minecraft med den svenska atombomben att göra?

Sverige är en av de mest framstående IT-nationerna i världen, hela vårt samhälle bygger på digital infrastruktur. Det här är berättelsen om en osannolik resa och om hur några få personer gjort digitaliseringen möjlig. Det hela blir en historia om pionjärernas hårda arbete, om dataspelens magiska kraft, om medvetna statliga IT-satsningar och om hur omstridda Pirate Bay förändrade en hel världs kulturkonsumtion.

Det här är ett nutidshistoriskt dokument som märkligt nog aldrig blivit skrivet.

Melker Becker. Foto: Mediabruket.

Det svenska dataundret, är en spännande dokumentärfilm av Melker Becker som tidigare bland annat gjort de folkkära succéserierna Hemliga Svenska Rum och Svenska Hemligheter.

Filmen är producerat av Mediabruket som bland annat gjort Retro för Sveriges Television.