IT-bubblor från Icon Medialab

Hjälp Internetmuseum att skildra den svenska IT-boomen!

Den 6:e mars är det 20 år sedan IT-bubblan sprack, något vi på Internetmuseum kommer att uppmärksamma genom en ny utställning. Jobbade du själv på Spray, Icon Medialab, Framfab eller något av de alla andra nystartade dotcom-bolagen under de där bubbliga, febriga och omvälvande åren runt millennieskiftet? Då vill vi ha din hjälp!

För att kunna göra en riktigt bra utställning söker vi förslag på företag, personer och händelser som du tycker borde finnas med i en sådan här utställning. Vi söker också foton, filmer, reklambroschyrer och annat material som kan hjälpa till att illustrera de här åren. Vi älskar till exempel IT-såpbubblorna på fotot här ovanför som den före detta Icon Medialab-medarbetaren Per Grankvist donerat till oss! Om du själv har något du tror kan vara av användning så är vi supertacksamma om du kontaktar oss på internetmuseum@internetstiftelsen.se .

En kort bakgrund till den första svenska internetvågen

I slutet av 1990-talet råder en oerhörd framtidstro och nybyggaranda i Sverige. Internet har precis slagit igenom och allt fler låter sig övertygas om att det är framtiden. Nya så kallade dotcom-bolag ploppar upp som svampar ur marken och får skyhöga värderingar utan att ha behöva prestera en krona i vinst. Alla vill vara med och tjäna en hacka på de nya internetbolagen – så väl rikskapitalister som småsparare lockas att investera. Stockholmsbörsen går spikrakt uppåt och en febrig IT-yra råder.

I början av det nya milleniet räknas de nya internetföretagens värde i miljarder, men den 6 mars spricker bubblan och fallet blir brutalt. börsen inleder ett ras som ska pågå i flera år och luften går ur de nya internetföretagen.

I efterhand har IT-kraschen benämnts som en spekulationsbubbla, det handlade inte om tekniken i sig, för den är ju som vi alla vet fortfarande högst aktuell. Forskning från Handelshögskolan som Internetstiftelsen finansierat visar att den första IT-boomen varit avgörande för dagens blomstrande svenska tech-sektor. Erfarenheter, informella nätverk och kapital från den första IT-boomen har återinvesterats i nya företag och tiden och tekniken har nu blivit mogen för dåtidens innovativa idéer.

I vår kommande utställning tas besökaren med på en resa från det att bubblan börjar växa under 90-talet, genom kraschen och vidare fram till idag och visar hur den första vågen banat väg för den andra som vi befinner oss i just nu. Utställningen lanseras i början av april.