Från moralpanik till e-sport – ny utställning skildrar onlinespelens historia

Det börjar med schack via e-post, fortsätter via MUD och BBS:er till Quake, WoW, Wordfeud och Minecraft. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Internetmuseum skildrar i en ny utställning historien om spelundret.

Visste du att en av atombombens fäder skapade den första datorspelssuccén? Eller att tre skolpojkar konstruerade det hetaste svenska onlinespelet redan 1978?
Och har du koll på hur Pokémon Go och Google Maps hänger ihop?

Internetmuseum, som drivs av Internetstiftelsen i Sverige (IIS), skildrar onlinespelens historia och går till botten med det svenska och globala spelundret. Från tidiga BBS:er och MUD, som endast de riktigt datorintresserade hittade, till dagens miljardindustri.

Människan har alltid ägnat sig åt spel, men få uppfinningar har revolutionerat vårt spelande som internet. Numera är det fler svenskar som ägnar sig åt datorspel än som inte gör det.

– Miljontals människor kan nu bygga världar ihop, var man än befinner sig geografiskt. Vår förhoppning är att få fler att få upp ögonen för hur vi hamnade där vi är i dag, säger Elisabeth Nilsson, ansvarig för Internetmuseum.

Utställningen görs i samarbete med FZ, Sveriges äldsta och ledande sajt om onlinespel.

För mer information, kontakta:
Elisabeth Nilsson, projektledare Internetmuseum:
E-post: elisabeth.nilsson@iis.se

Om Internetmuseum
Internetmuseum drivs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och är en satsning för att samla in och teckna den svenska internethistorien. På internetmuseum.se får besökaren följa med på en resa genom den svenska internethistorien. I projektet ingår även insamling av fysiska föremål och handlingar samt att göra intervjuer med svenska internetpionjärer.