Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Han importerade det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, föreslog läkarvård på distans, förde in ”text-tv-internet”, bidrog till Teleguide och deltog i den första IT-kommissionen. Få andra har varit inblandad i fler viktiga skeden i den svenska internethistorier. Vi har träffat internetpionjären Tomas Ohlin.
Den glada figuren som oftast består av en mun och två ögon har anor ända tillbaka till antikens Turkiet men får sitt stora genombrott först på 1960-talet när en frilansande formgivare tar ett uppdrag hos ett försäkringsbolag.
Mest känd är Hedy Lamarr för sina skådespelartalanger men vid sidan av teatern och filminspelningarna lade hon också grunden för dagens trådlösa kommunikation, som bland annat Bluetooth, GPS och Wi-Fi.
1945 rekryterar den amerikansk armén sex kvinnor för att jobba med ett hemligt projekt. Under det kommande året blir kvinnorna de första programmerarna till världens första digitala dator: ENIAC.
Innan de elektroniska datorerna slår igenom anställer det amerikanska försvaret kvinnor för att göra avancerade beräkningar för militären. En av dem är Dorothy Vaughan som ska komma att bli rymdorganisationen NASA:s första svarta chef. Tillsammans med många andra svarta kvinnor jobbar hon bland annat med det amerikanska rymdprogrammet.
Den används för allt från att flyga flygplan till att registrera din joggingrunda och platsbestämma bilderna du tar med mobiltelefonen – GPS-tekniken har banat väg för massor av användbara tjänster. En av de som lägger grunden för tekniken är matematikern Gladys West.
Jean Sammet är med och tar fram programmeringsspråket COBOL som tar datorerna från militär- till kommersiell användning. Trots att språket idag är över 60 år gammalt används det fortfarande i stordatorer på många större företag och myndigheter.
På 60-talet är många rädda för att USA och Sovjetunionen ska börja kriga. Då kommer en amerikan på ett nytt sätt att ha kontakt med varandra, även om det skulle fällas bomber.
När uppfans internet? MIT-forskaren och psykologen JCR Licklider föreslår ett ”intergalaktiskt nätverk” där datorer över hela världen kan prata med varandra.
Viktor Glushkov (uppe till vänster) och planen för OGAS (till höger). Kontrollrummet tillhörde det chilenska systemet Cybersyn. Foto: CC och ResearchGate.
Syster Mary Kenneth Keller var en amerikanska nunna, utbildare och pionjär inom datavetenskap. 1965 blir hon tillsammans med en person till den första någonsin att doktorera i datavetenskap.
På CERN-laboratoriet i Schweiz skapas World Wide Web på nittiotalet men långt innan det började man jobba med datorer. I den här filmen från 1965 kan ni se deras allra första dator, en Ferranti Mercury.
Tänk dig att du ska skicka ett meddelande till en kompis, men du lyckas bara skicka två bokstäver, sedan kraschar kompisens dator. Precis det händer den 29 oktober 1969 när datastudenten Charley Kline på University of California i Los Angeles försöker prata med Bill Duvall på Stanford University i San Francisco.
Nja, egentligen heter det inte internet när det väl tar fart, utan Arpanet. Det är amerikanska militären som vill ha ett sätt att prata med datorer, om telefonerna skulle slås ut om det blev krig.
Matematikern och programmeraren Margaret Hamilton får på 60-talet jobb på Charles Stark Draper Laboratory vid MIT. Hennes kod kommer sedermera att sätta människan på månen.
29 oktober 1969 skickas det första meddelandet mellan två datorer på Arpanet, föregångaren till dagens internet. Datorer har nu börjat prata med varandra och det första fröet till internet är sått.
I ett filmklipp från slutet av sextiotalet målas en bild av framtidens hus upp. I en sekvens får man se många olika terminaler där mor och far beställer kläder, tittar över bankärenden, och korresponderar med andra.
Redan när mejlen uppfans insåg många att det gick att skriva in flera adresser efter varandra, för att skicka meddelandet till flera personer samtidigt. Upptäckten var ett första trevande steg mot de sociala medierna.
Elizabeth Feinler, mer känd som Jake, börjar jobba med internet redan 1972. I 19 år är hon sedan ansvarig för Network information Center, NIC, som fungerar lite som internets telefonkatalog och ett slags förhistoriskt Google på samma gång.
Som 27-åring löste han buggen som lagade dåtidens internet. Torsten Cegrell var den som drev fram ett digitaliserat elsystem i Sverige, med Arpanet som förebild. Det hette Tidas och var unikt.
– Vi skapade världens första kommersiella internet, säger han.
När det svenska elnätet digitaliseras inspireras man av Arpanet. Men allt går inte som det är tänkt. Det blir början på en bit svensk internethistoria – som når världen.
De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så grafiska formgivaren Brita Zilg, journalisten Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben och blir snart en del av IT-boomen genom Spray.
Allt eftersom datorerna blir fler och möjligheterna att lagra information ökar uppstår under det tidiga 1970-talet en ökad oro för missbruk av personregister. Debatt och diskussion leder fram till att Sverige 1973 inför världens första nationella datalag.
Det viktigaste med internet, vad är det? Jo, att filerna hittar rätt förstås! Det gör de genom ett smart system där de först delas upp i små små bitar, för att sedan byggas upp igen.
Maze War är först i sitt slag 1973. Inte bara är spelet det första first person shooter (FPS), utan sannolikt även det första där man kan spela mot varandra via två olika datorer.
Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.
Det började med en lista över den svenska webbens fem hemsidor. Det utvecklades till att bli Sveriges första sökmotor: SUNET-katalogen. Rickard Schoultz är internetpionjären som jobbat jämsides Tim Berners-Lee, startat den första svenska webbyrån och som hjälpte Bildt mejla med Clinton.
Nobody knows who first used the word Internet – it just became a shortcut around this time for ”internetworking”. The earliest written use of the word appears to be by Vint Cerf in 1974.
Så hur fungerar internet? Svaret är en teknik som kunde börja användas redan 1974. Men det har inte varit givet att just TCP/IP, som tekniken heter, skulle bygga internet. Mäktiga motståndare har tyckt annat.
När började internet heta internet? Har internet alltid hetat internet eller hette det nån gång något annat än internet? Och varför blev det just internet?
På bara 20 år har emojier blivit ett världsspråk och förändrat hur vi kommunicerar med varandra. Internetmuseum uppmärksammade de små symbolerna med stor betydelse i en utställning redan förra året. Nu har utställningsproducenten Daniel Hånberg Alonso grävt ännu djupare och gett ut en bok.
Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske Internetpionjären för att prata open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.
Under mitten av 70-talet och framåt arbetar Radia Perlman med att få datorer att dela information med varandra på ett säkert sätt. Ett arbete som ledde fram till “Spanning Tree Protocol (STP)” vilket fortfarande används för att styra trafik på nätet. Den här upptäckten har fått henne att kallas för “internets moder”.
Det är en varm augustidag 1976. På ett av picknickborden på baren Rosottis i Palo Alto, Kalifornien, samsas de vanliga ölglasen i plast med en datorterminal om utrymmet. De sju personerna som är samlade runt bordet har ett mål. Att överföra information från ett nätverk till ett annat – en förutsättning för det internet vi har idag.
Visste du att det var nunnan Mary Kenneth Keller som var först i världen att doktorera i datavetenskap? Eller att svarta kvinnliga matematiker hjälpte USA med avancerade beräkningar för rymdprogrammet under 1950-talet? Vi har fyllt på vår utställning Datadamer med 16 nya inspirerade pionjärer.
Han tog det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, föreslog läkarvård på distans, förde in ”text-tv-internet”, bidrog till Teleguide och deltog i den första IT-kommissionen. Få andra har varit inblandad i fler viktiga skeden i den svenska internethistorien. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären Tomas Ohlin.
Ett dataspel där du kör över fotgängare? Känns det igen? 1976 lanseras GTA:s föregångare "Death race" och med det spelet föds också moralpaniken som därefter alltid kommer att omgärda spelvärlden.
Sveriges Radio funderar 1976 på om man ska vara rädd för datorn. I programmet hörs röster från både datorexperter, politiker, lekmän, barn och pensionärer.
På Internetmuseum lyfter vi fram kvinnorna som gjort världen lite mer digital i vår utställning Datadamer. Nu vill vi ha din hjälp att fylla på den med fler namn.
Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetpionjären Eva von Pepel var den solklara webbdrottning under 1990-talet.
– Den bästa tiden i mitt liv, säger hon.
Den 6:e mars är det 20 år sedan IT-bubblan sprack, något vi på Internetmuseum kommer att uppmärksamma genom en ny utställning. Jobbade du själv på Spray, Icon Medialab, Framfab eller något av de alla andra nystartade dotcom-bolagen under de där bubbliga, febriga och omvälvande åren runt millennieskiftet? Då vill vi ha din hjälp!
Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1643, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på satsningen Kulturarw³.
Insändartidningen Anarkisten hade bara en regel. Allt skulle med. Men efter ett tag insåg chefredaktören Torgny Tholerus att det behövdes något annat för att förverkliga visionen om en total direktkommunikation: datorer. Där börjar sagan om ett av världens första sociala nätverk.
Stugan är ett legendariskt datorspel som skapas av bröderna Kimmo och Viggo Eriksson, 10 och 12 år gamla, och deras kompis Olle E Johansson, 14 år. För att spela det krävs det att man ringer upp en stordator.
I slutet av 70-talet var Jacob Palme med och byggde upp KOM-systemet som lät hundratals svenska användare — mest forskare men också privata datorintresserade – skriva till varandra i så kallade “möten”. Självklart i dag – men revolutionerande då.
1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum. Systemets skapare, Jacob Palme, berättar mer.
29 oktober 2019 firar Internet 50 år. Vad som började som ett militärt forskningsprojekt påeldat av det kalla kriget har idag förändrat både oss människor och samhället i grunden. Internetmuseum firar jubilaren genom att lista 21 häpnandsväckande fakta om världens bästa uppfinning.
Joakim Jardenberg är en allsidig internetpionjär. Redan 1994 jobbar han som konsult på Aftonbladet.se och kickar igång den svenska webbens första nyhetsflöde – som hämtas automatiskt från text-tv. Sedan dess har han varit en ständig röst i ett snabbrörligt medielandskap. I denna intervju med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar han också om varför nättidningar ska vara gratis.
Studenterna Jim Ellis och Tom Truscott på Duke University känner ett behov av att diskutera. Och inte med varandra, utan med folk på grannuniversitetet University of North Carolina.
Sedan tidigt 2000-tal då bredband introducerades på den svenska marknaden har vi konsumenter kunnat åtnjuta allt högre hastigheter och därmed ett sömlösare digitalt liv samt ett ständigt flöde av nya tjänster.
Söker du information på nätet är sannolikheten stor att den första platsen du hamnar på är Wikipedia. I ett framgångsrikt projekt mellan Internetmuseum och Wikimedia Sverige har världens största uppslagsverk nu fyllts på med nära 400 nya eller utökade artiklar om internets historia. Allt från ”Gilla-knapp” och ”emoji” till mastodontartikeln ”Internets historia i Sverige”.
Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat den självutnämnda ”IT-tanten” som senare kom att leda IT-kommissionen.
1980 blir internet en arena för spelare. Rollspelet MUD (också kallat Essex MUD eller MUD1) når ut globalt i samband med att Essex Universitet kopplar ihop sitt nätverk med Arpanet.
Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Plötsligt kan du kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.
Integritet online är ett begrepp som är svårt att ta på. Genom en utställning med viktiga historiska händelser, tjänster och personer vill Internetmuseum bidra till att belysa den högaktuella frågan om vad som händer med den personliga integriteten i en digital värld.
Välkommen till en kostnadsfri föreläsning om trollkulturen under Kulturnatten 27 april! Vi spårar både dess rötter och blickar framåt. Det visar sig nämligen att mobiliseringen inför valet 2020 redan börjat – den här gången med en helt ny favoritkandidat...
Amerikanen Scott Fahlman föreslår i början av 1980-talet på en tidig form av internet användandet av två olika emotikoner för att förenkla digital kommunikation, vilket leder till en närmast outsinlig källa av kreativitet.
1996 har staten ett gyllene läge att skapa "internetverket". Men istället förblir nätet privat, genom Internetstiftelsen och Netnod. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Östen Frånberg, som haft ett finger med överallt i det stora spelet om internet i Sverige. Och inte nog med det – som 75-åring driver han utvecklingen för sakernas internet.
I SVT:s Tidsmaskinen får vi lära oss om Televerkets Datavision-system, där det är tänkt att man ska kunna få information om alla ämnen i världen. Liknande system används i många länder.
Arpanet är den amerikanska föregångaren till internet. 1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet, så att användare på båda systemen kan prata med varandra via mejlinglistor.
Föreställ dig att du varje gång du ska besöka en webbsida eller skicka ett mejl hade behövt leta reda på rätt nummer i ett register och sedan skriva in en lång sifferkombination i stället för ett domännamn. Det här var realiteten innan domännamnssystemet, DNS, skapades.
I februari 1999 presenterade japanen Shigetaka Kurita ett helt nytt bildbaserat språk med 176 bilder. Lagom till 20-årsjubileumet lanserar Internetmuseum en ny utställning om emojiernas historia.
På internet är det paketen som står i centrum. Den 1 januari 1983 blir det paketförmedling för hela slanten. Vissa tycker till och med att det är först den dagen som internet finns på riktigt.
Varför blir det virala viralt? Internetmuseum analyserar själva kärnan i viraliteten – med hjälp av en memekavalkad. Från Ansiktsburk till skrattande bebisen. Deltar gör museets Måns Jonasson och journalisten Julia Skott.
“Välkommen till min hemsida” är ett samarbete mellan Internetmuseum, som drivs av Internetstiftelsen, och Nordiska museet. Syftet är att säkra svenskarnas berättelser om sina personliga hemsidor för eftervärlden. Insamlingen äger rum på nätet – både med en chatbot på Facebook och genom sajten Minnen.se.
Sverige var faktiskt riktigt tidiga med att få internet. De första som kopplade upp sig var datorintresserade forskare på högskolan Chalmers i Göteborg.
Från modemljud som dämpas med kuddar för att kunna spela Diablo till VR-spel i vadderade rum. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Måns Jonasson från Internetmuseum pratar spelhistoria med ärrade gamerveteranerna Angelica Norgren från P3 Spel och FZ:s Calle Johansson.
En försommarnatt 1984 kopplar en forskningsassistent på Chalmers för första gången upp Sverige mot internet. Ulf Bilting berättar om natten för Internetmuseum.
På försommaren 1984 kopplar forskningsassistenten Ulf Bilting upp Sverige mot internet. Han sätter då upp det första svenska IP-nätet – 192.5.50.0 – som ansluts till amerikanska Arpanet.
Kanske kommer du ihåg det klassiska modemuppkopplingsljudet? Pipet och knastrandet tillhör den tid då vi kopplade upp oss till internet med smalband och inte som idag med bredband.
25 maj 2018 träder den nya personuppgiftslagen GDPR i kraft i EU. Den innebär bland annat att Internetmuseum vill ha upphovsmannens godkännande för att fortsätta lagra hemsidor från Swipnet.
”Sammanlagt finns det hänvisningar till 4,5 miljoner vetenskapliga artiklar”. Ett inslag från SVT:s Datakunskap, som visar hur svenska forskare vid Karolinska Institutet kan få tillgång till en större kunskapsbank.
Efter att ha infört Å, Ä, Ö i e-post, dragit igång Swipnet och försett svenska tidningar med e-postadresser har Patrik ”Paf” Fältström levt ett kringresande liv – som problemlösare. USA:s, Sveriges och Estlands regeringar tillhör dem som tagit hjälp av matematikern med manen. Internetmuseum har träffat honom.
1985 väljer Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet – ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta sker en snabb utveckling av internet i Norden.
Eftersom html, css, javascript och annat du använder för att skapa hemsidor bara består av ren text behöver du inget annan än Notepad för att webbdesigna.
Är ni också lite trötta efter internetveckan? Det var intensiva dagar för oss på Internetmuseum och för många av er duktiga besökare och medskapare. Här kommer en sammanställning av vad vi mäktade med.
Rick Falkvinge var helt okänd när han 2006 startade ett parti – som tio år senare vuxit till en världsomspännande rörelse. Piratpartiets grundare berättar i detta samtal om hur ett partiprogram nedskrivet på en McDonald’s-servett tog dem ända till EU-parlamentet 2009. Intervjuar gör Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt.
.se är en av de första landstoppdomänerna, alltså de bokstäver sist i ett domännamn som är kopplade till ett visst land. Den registreras 1986 av Björn Eriksen.
Efter att ha fått en "nära-internet-upplevelse" under tidigt 90-tal blir Mattias Hansson digital evangelist. Som chefredaktörer för Z M@gazine och Torget.se tar han Sverige in i framtiden. I en intervju med Internetmuseum berättar han om nunnor med e-post, studenter som tävlar i "sök" och om hur Icon och Spray startar i en källare.
Internetmuseum tar i höst in en Wikipedian in Residence, för att sprida internethistorien på världens största uppslagsverk.
Satsningen genomförs i samarbete med Wikimedia Sverige.
SUNET är ett nätverk som kopplar ihop alla Sveriges högskolor och universitet. Det börjar byggas under första halvan av 80-talet, och innebär då att man kan koppla ihop dataterminaler på två olika ställen.
Ordet myntas redan 1851, och det är vad det låter som: en vägg som ska skydda mot att bränder sprider sig. Men när ordet nylanseras har det inget med bränder att göra utan internettrafik.
Varför finns internet? Vilka uppfann det? Och hur gick det till?
Det är inte många som kan besvara de frågorna. Nu ser vi till att åtminstone barnen kan det!
Innan webben finns BBS:erna. Och på BBS:erna går det att spela spel, till exempel Legend of the red dragon. Helt textbaserat, men inte mindre spännande för det.
Tim Berners-Lee skapar under året det som ska bli World Wide Web - det första systemet för att enkelt länka till och mellan saker, som dessutom är fritt och gratis att använda.
Innan emojier tar över det digitala landskapet med sina små lekfulla bildikoner. I en tid då Internet ännu är i sin barndom och MTV fortfarande visar musikvideor. Om du öppnar Microsoft Word idag så finns den ännu kvar där nästan längst ned på listan: typsnittet Wingdings. En gång ett populärkulturellt fenomen, nu närmast helt bortglömd.
14 juni 2017 • Internetmuseum presenterar stolt kortfilmen "BBS - nätet innan webben". Nu distribuerad via det världsomspännande datornätverket internet!
En 14-åring skapar en "Paris Hilton-karaktär", slår ut konkurrenterna, härdar ut mot näthatarna och blir bloggvärldens svar på Zlatan. Isabella "Blondinbella" Löwengrip har kommit att skapa ett företagsimperium med bloggen som bas. I intervjun med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar hon om hur hon fann manusinspiration från tv-serien Rederiet, hur blogginläggen analyseras i detalj och om hur jobbet ibland orsakar Truman Show-vibbar.
Om inte world wide web hade kommit och förstört allt hade Anders Gillner varit en svensk IT-gigant. Han basade över Gopher i Europa – systemet som var webben innan webben. Men det är bara en liten del av historien.
Säljaren och ekonomen Olle Wallner kommer att bli en av dem som rullar ut internet för vanligt folk och företag, som vd för Swipnet. För Internetmuseum berättar han om sitt mångfacetterade yrkesliv.
Televerket tackar nej, de föredrar X.25-tekniken. Istället får Jan Stenbecks Comvik Skyport en förfrågan. Så blir Swipnet Sveriges första kommersiella internetoperatör.
När användningen av internet börjar spridas från forskarvärlden i USA och Europa ut till civilsamhället är ett flertal kvinnor med och bidrar till att nya världsdelar kopplas upp.
IT-kommissionen, som åren 1994-2003 drev Sveriges digitalisering, har en självklar roll i svensk internethistoria. Nu överförs sajten itkommissionen.se till Internetmuseum, och blir en del av museets samlingar.
Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseum har träffat den självutnämnda "IT-tanten" som senare kom att leda IT-kommissionen.
21-årige Linus Torvalds har börjat på universitetet och har fått en ny dator. Men han har inte råd med det operativsystem han vill ha, så han börjar bygga ett eget, med unixkärna för PC-datorer som hans egna.
I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ett decennium senare knöt han ihop Europa till internet. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.
I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ytterligare ett decennium senare hade han bidragit till att knyta ihop Europa till internet – genom Ebone.
Internetmuseum har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.
Med franska succén Minitel som förebild lanserar Televerket, IBM och Esselte en minidator och ett eget internet. Satsningen räknas i miljarder. Och inledningsvis går det utmärkt.
Per-Olof ”POJ” Josefsson är en legend i webbsammanhang. Under 90-talet är han inte bara med och driver landets första privata internetoperatör Swipnet, han drar också igång Internetstiftelsen. Vi träffar honom för en intervju till Internetmuseum.
Om du jobbar på ett storföretag och reser mycket i tjänsten under tidigt 90-tal är sannolikheten stor att du har med dig ett sådant här kit på resan för att kunna koppla upp dig.
Jean Armour Polly inser tidigt den enorma potentiella nyttan för allmänheten med internet och ser därför redan 1992 till att biblioteket hon jobbar på börjar erbjuda fri internetuppkoppling. Hon är även personen som myntar uttrycket ”att surfa på internet”.
8 november 2016 • Nyligen var det dags för nyckelceremonin i Culpeper i Virginia, USA. Det är där nycklarna till internet kommer till användning. I en ny film visas svenska nyckelbäraren Anne-Marie Eklund Löwinders resa in i nätets hjärta.
Det är som ett community i pappersformat, med mycket långsamma diskussioner. Du får vänta till nästa nummer för att, eventuellt, få reaktioner på vad du skrivit.
Kanske kommer datorer att användas till annat än att skriva textdokument och spela spel? Telias forskningsavdelning har en idé om hur det kan bli – och får kusligt rätt.
Tack vare det nya digitala mobilnätet GSM kan vi 1992 för första gången skicka sms och skicka datatrafik till och från mobiltelefoner, i början lite över 9000 bit per sekund.
IESG står för Internet Engineering Steering Group, och de är en del av IETF, Internet Engineering Task Force, som är ett öppet internationellt nätverk för människor som engagerar sig i hur Internet ska fungera tekniskt och praktiskt.
Ibland beskrivs internet som ett exempel på en fungerande anarki. Det är inte riktigt sant. Däremot är det sant att nätet fortfarande bygger på decentralisering och öppenhet. Här går vi igenom några av organisationerna som ser till att internet funkar.
1993 avgörs det som ska gå till historien som Bellcore Olympics, en tävling för att utse den tidens snabbaste modem. Överlägsen vinnare blir ett modem som bygger på den nya DSL-tekniken som utvecklats av John Cioffi.
Det började med en lista över den svenska webbens fem hemsidor. Det utvecklades till att bli Sveriges första sökmotor. Rickard Schoultz är internetpionjären som jobbat jämsides Tim Berners-Lee, startat den första svenska webbyrån och som hjälpte Bildt mejla med Clinton.
Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären "Det svenska dataundret", som Internetmuseum har varit med och bidragit till.
1993 är den digitala kulturen ännu i sin linda. Då startar Jane Metcalfe tillsammans med Louis Rossetto ett nytt och banbrytande digitalt magasin, Wired, med fokus på en förändrad värld och teknikens möjligheter.
Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.
Statskontoret tycker att det ska heta elpost, och ger ut den här manualen om hur man ska tänka kring offentlighetsprincipen när man faxar och elpostar.
Det börjar med en besvikelse, att sugen på kaffe gå till den avlägset belägna bryggaren och upptäcka att den är tom. Personalen på datorlaboratoriet vid Cambridges universitet löser problemet genom att installera en kamera och lägga ut bilderna i specialskrivna programmet XCoffee.
Efter att ha ledsnat på att alltid vara en av de enda kvinnorna på sina jobbkonferenser startar Anita Borg 1994 Grace Hopper Celebration, döpt efter datapionjären med samma namn. Idag är konferensen världens största mötesplats för kvinnor inom tech.
Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetpionjären Eva von Pepel var den solklara webbdrottning under 1990-talet.
– Den bästa tiden i mitt liv, säger hon.
1994 jobbar Joakim Jardenberg som konsult på Aftonbladet.se och kickar igång sajtens första nyhetsflöde – som hämtas automatiskt från text-tv. Sedan dess har han varit en ständig röst i ett snabbrörligt medielandskap.
Svenskar gillar ny teknik och är snabba på att ta till sig nya trender. På drygt fem år går Sverige från att ha ett fåtal uppkopplade skolor och företag till nästan en miljon internetanvändare.
Ett unikt avsnitt av podden Social by default, enbart för Internetmuseums utställning om sociala medier.Av och med Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh.
Mats Brunell, har du hört namnet förut? I den svenska internethistorien är han en tungviktare. Han spökskrev det som blev statsministern Carl Bildts IT-tal, han drev supernätverket Nordunet och bidrog på 90-talet till att skolorna utrustades med datorer.
Få svenskar har sjösatt så många internetfrämjande satsningar som Carl Bildt. Han har agerat statsminister, utrikesminister och sedan 2014 som utredare av hela nätet. Internetmuseum träffar honom för ett samtal om internets dåtid – och framtid.
Ragnar Lönn är bara dryga tjugo när han 1994 startar Algonet, en av Sveriges första internetleverantörer för privatpersoner. Då har han redan försökt sälja in idén till investerare några år tidigare, men får nej och gör en jordenruntresa istället.
"94-95 är internet som tonårssex, alla pratar om det men väldigt få gör det och vet exakt vad det är". Internetmuseum träffar Erik Hörnfeldt som i mitten på 90-talet startade Z Mag@zine – en legendarisk svensk tidning om den nya digitala eran, inspirerad av amerikanska Wired.
Den femte februari 1994 skriver Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och får också ett svar). Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra
Carl Bildt håller 7 februari 1994, två dagar efter att ha mejlat med Bill Clinton, det så kallade IT-talet inför bland annat chefer från Ericsson och Telia på Electrum i Kista.
I mars 1994 tillkallas den första IT-kommissionen. Tanken är att den ska fungera som rådgivare i IT-frågor åt regeringen, men också ta fram och sprida information och kunskap på området, och driva på utveckling och strategi.
Dreamhack är världens största LAN-party, det vill säga en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig, ofta för att spela datorspel.
Ragnar Lönn försöker redan några år tidigare sälja in idén till olika företag om att börja erbjuda internetuppkoppling till privatpersoner, men det är först 1994 som förlaget Semic nappar på idén.
Tidningen Z startas redan 1987 och är från början en satirisk humortidning. 1994 byter den namn till Z Mag@zine och börjar publicera mer it-relaterade nyheter, och är också en av de första svenska tidningarna att starta en webbplats
Han är med och skriver den första svenska boken om internet. Efter en konkurs får han chansen att starta och bygga it-konsultbolaget Cell, ge råd till ministrar – innan han säljer alla aktier en månad innan toppen. Christer Sturmark är en samhällstillvänd it-pionjär.
Den 9 augusti 1995 gör Netscape en spektakulär börsintroducering. Vid dagens slut värderas företaget, som startats endast ett drygt år tidigare, till 3 miljarder dollar – utan att ännu ha gjort en krona i vinst.
Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1600-talet, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på pionjärprojektet Kulturarw3.
Redan från internets barndom har vi funderat på hur vi ska kunna köpa och sälja grejer på nätet. Men det var först med Amazon som det tog fart på riktigt.
För att hitta saker på nätet så googlar man. Eller kanske bingar. Eller duckduckgo:ar. Men man kan faktiskt hitta saker på nätet redan innan sökmotorerna är uppfunna. Det är bara lite krångligare.
Vad är internet? Och vad gör man där? I webbens barndom är fortfarande de mest grundläggande frågorna obesvarade bland allmänheten. Första tidningen att behandla ämnet heter Internetguiden och är en ren konsumenttidskrift.
Det börjar med schack via e-post, fortsätter via MUD och BBS:er till Quake, WoW, Wordfeud och Minecraft. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Internetmuseum skildrar i en ny utställning historien om spelundret.
Shockwave utvecklas redan 1993, men det är två år senare när Shockwave player lanseras till Netscapes webbläsare som onlinespelen gagnas av programmet.