Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Allt eftersom datorerna blir fler och möjligheterna att lagra information ökar uppstår under det tidiga 1970-talet en ökad oro för missbruk av personregister. Debatt och diskussion leder fram till att Sverige 1973 inför världens första nationella datalag.
Ordet myntas redan 1851, och det är vad det låter som: en vägg som ska skydda mot att bränder sprider sig. Men när ordet nylanseras har det inget med bränder att göra utan internettrafik.
Personuppgiftslagen, PUL, är en svensk version av EU:s dataskyddsdirektiv. I och med den nya lagen kan du inte längre skriva fritt om andra på nätet och det är länge ovisst kring var gränserna går.
20-årige Carl-Fredrik Neikter konstruerar Netbus i syfte att nät-busa. Programmet låter nämligen en användare gå in i en annan användares dator, via internt nätverk eller internet.
Diskussionerna om fildelning och upphovsrätt lägger grunden för Piratpartiet. Men det är debatten om den personliga integriteten som för partiet till EU-parlamentet.
Twitter, Linkedin, Tumblr, Yahoo … listan över internationella dataläckor är lång. I vissa fall säljer hackarna dina användaruppgifter vidare. Men hur vet du om du är drabbad?
Storebror ser dig, skrev George Orwell i boken 1984. År 2013 avslöjas profetian som ett faktum. Amerikanska myndigheter har haft fullständig koll på allas kommunikation online.
Länge heter det att inget på internet någonsin försvinner. Och så fungerar det också för resultaten på sökmotorer som Google. Fram tills EU bestämmer att medborgarna har rätten att bli glömda.
I mars 2018 blossar en skandal upp kring Facebook. Visselblåsaren Christopher Wylie avslöjar hur hans arbetsgivare, Cambridge analytica, kunnat samla in data om miljontals personer på det sociala nätverket.
Europa ligger i framkant i frågor om personlig integritet online. GDPR säkrar rättigheter för medborgare och blir samtidigt något av en världsstandard.
Cambridge analytica-skandalen blir en vändpunkt för diskussionerna om techjättarnas inflytande. Nu riktas allt mer fokus på personlig integritet, något som får företagen att skifta fokus.
En fördel med finger- och ansiktsigenkänning är förstås att det bara är du som har ditt fingeravtryck och ser ut just som du gör. Förutsatt att inte uppgifterna läcker.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!