Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Han är med och skriver den första svenska boken om internet. Efter en konkurs får han chansen att starta och bygga it-konsultbolaget Cell, ge råd till ministrar – innan han säljer alla aktier en månad innan toppen. Christer Sturmark är en samhällstillvänd it-pionjär.
Den 9 augusti 1995 gör Netscape en spektakulär börsintroducering. Vid dagens slut värderas företaget, som startats endast ett drygt år tidigare, till 3 miljarder dollar – utan att ännu ha gjort en krona i vinst.
För att förstå det som händer under it-bubblan och varför finansmarknaden och de nya entreprenörerna agerade på sättet de gjorde behöver du först förstå den nya tidens affärslogik.
Bland de första att hoppa på internettåget i Sverige är Spray. Företaget startar upp som internetkonsulter 1995 och skapar flera svenska storföretags första hemsidor.
Liksom många av de nya internetföretagen utvecklar Framfab digitala lösningar för sina kunder. Men man skiljer sig från de flesta andra dotcom-bolagen på en viktig punkt. Bolaget, som utvecklats ur en dator- och rollspelsklubb i Lund, är lönsamt från start.
I en källarlokal i Värtahamnen i Stockholm startar i april 1996 internetkonsultföretaget Icon Medialab. Siktet är från start inställt på världsherravälde och en rasande expansion tar vid.
Efter att Christer Sturmark i en tv-intervju ännu en gång konstaterat att politikernas bristande kompetens på it-området blir han uppringd av IT-kommissionens ordförande Ines Uusmann.
I takt med att framgångarna för de nya dotcom-bolagen växer flockas kapitalet till den nya ekonomin och in på scenen träder en ny typ av investerare – riskkapitalisterna.
Försäljning av CD- och DVD-skivor över nätet för endast 99 kronor. Det är Boxmans affärsidé. Under buller och bång lanseras webbplatsen i december 1997, men när nyfikna kunder strömmar till sajten kraschar den efter tio minuter.
Med hjälp av humoristiska reklamfilmer frontade av William Shatner som spelat Kapten Kirk i science fiction-klassikern Star Trek och massiv marknadsföring blir amerikanska Priceline snabbt en snackis.
Den stora uppmärksamheten i medierna för “Den nya ekonomin” bidrar till att börsyran sprider sig från finansbranschen till de breda folklagren. För första gången får gemene man nu upp ögonen för börsen.
Det är slutet på februari år 2000 och slutet på en aldrig tidigare skådad börsuppgång. På knappt hundra handelsdagar har Stockholmsbörsen ökat med över 80 procent. En unik uppgång i svensk näringslivshistoria.
En enkel handdocka föreställande en hund uppnår på kort tid kultstatus i USA. Handdockan är företaget Pets.com’s ansikte utåt och ska locka amerikanska husdjursägare att handla mat och tillbehör till sina husdjur på nätet.
Inför Telias börsintroducering år 2000 bjuder TV4 in till Aktiekväll med programledaren Leif ”Loket” Olsson som nyligen lämnat succéprogrammet Bingolotto. Några månader senare lanserar samma kanal Börsmatchen där kändisar tävlar i att investera på börsen.
Mitt under it-yrans febriga crescendo startar svenska Tradedoubler av Martin Lorentzon och Felix Hagnö. Bolaget är först med att skapa en annonsplattform och knyta till sig ett annonsnätverk av sajter som hjälper varandra mot betalning.
Det är inte bara nystartade internetbolag som rusar på börsen under det sena 1990-talet. Parallellt med internetboomen löper utvecklingen av mobiltelefoni och telekom.
Ingen vet om det då. Men måndagen den 6 mars år 2000 når Stockholmsbörsen sin högsta notering – 4 863 miljarder kronor. Likt toppen av en berg- och dalbana övergår nu Stockholmsbörsens branta resa uppför till en skenande tur utför.
Planen är att skapa världens största e-handelsföretag för mode- och sportkläder. Men vinsterna uteblir och Boo.com och den snabbt följande konkursen går istället till historien som symbol för den spruckna it-bubblan.
Foto: Martin Olsson (mnemo on en/sv wikipedia and commons, martin@minimum.se). - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1142159
”Köp mer aktier”. Den som ser förstasidan av Dagens industri lördagen 25 mars år 2000 kan knappast ta miste på det minst sagt tydliga budskapet från statsminister Göran Persson.
Inför börsintroduktionen i juni år 2000 marknadsförs statliga Telia intensivt som en folkaktie. Tack vare de senaste årens börsyra är intresset för aktier större än någonsin och närmare en miljon svenskar bestämmer sig för att bli aktieägare.
När luftslottet rämnar under det nya millenniets första år faller dotcom-bolagen som käglor. De flesta ska aldrig lyckas resa sig igen men några av bolagen lyckas inte bara överleva utan växa till att idag vara betydligt större än under it-yrans topp.
Minecraft, Battlefield, Candy Crush, Star Wars. En långt lista med internationellt framgångsrika digitala spel har alla producerats av svenska spelföretag. Ett av de allra största startas ett par år efter it-kraschen av fem Spray-anställda.
Martin Lotentzon och Daniel Ek har blivit mångmiljonärer på digitala annonstjänster under den första it-boomen. I mitten av 00-talet är de båda entreprenörerna på jakt efter ett nytt sätt att tjäna pengar på genom annonser.
Många betraktade it-boomen på 90-talet som en bubbla som sprack och bara lämnade tom luft kvar efteråt. Men idag är det tydligt att det egentligen var denna första våg av it-entreprenörer som på 90-talet la grunden till Stockholms och Sveriges nutida framgångar.
20 år efter den första it-bubblan har många av techbolagens aktiekurser pekat brant uppåt under flera år. Precis som då flockas riskkapitalisterna runt unga entreprenörer med skalbara idéer.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!