Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Han importerade det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, föreslog läkarvård på distans, förde in ”text-tv-internet”, bidrog till Teleguide och deltog i den första IT-kommissionen. Få andra har varit inblandad i fler viktiga skeden i den svenska internethistorier. Vi har träffat internetpionjären Tomas Ohlin.
Insändartidningen Anarkisten hade bara en regel. Allt skulle med. Men efter ett tag insåg chefredaktören Torgny Tholerus att det behövdes något annat för att förverkliga visionen om en total direktkommunikation: datorer. Där börjar sagan om ett av världens första sociala nätverk.
1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum. Systemets skapare, Jacob Palme, berättar mer.
Arpanet är den amerikanska föregångaren till internet. 1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet, så att användare på båda systemen kan prata med varandra via mejlinglistor.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!