Se dokumentären om det svenska dataundret

Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären ”Det svenska dataundret”, som Internetmuseum har varit med och bidragit till.

Arne Fernlund, C64 och Notch spelar alla viktiga roller i dokumentären. Foto och illustration: Mediabruket.

Spelprogrammeraren Arne Fernlund, C64 och Notch spelar alla viktiga roller i dokumentären. Foto: Mediabruket. Illustration: Malin Biller.

Dokumentären premiärsändes på SVT 15:e augusti, du kan se den på SVTPlay fram till och med 15:e september. Via stordatorer och atombomber till Spotify, Battlefield och Minecraft skildras här historien om hur vi blev ett av världens mest digitaliserade länder.

Dessutom riktas blicken framåt – mot det stora slaget om teknikframtiden. Dokumentären, som även sänds på SVT Play, har producerats av Melker Becker från Mediabruket, med stöd av Internetmuseum och Datamuseet IT-ceum.

Internetmuseum är stolta över att bidra till produktionen, och hoppas att programmet kommer att få fler att få upp ögonen för Sveriges stolta, men emellanåt lite bortglömda, IT-historia

 


Tablåtext om dokumentären:

DET SVENSKA DATAUNDRET – vad har Minecraft med den svenska atombomben att göra?

Sverige är en av de mest framstående IT-nationerna i världen, hela vårt samhälle bygger på digital infrastruktur. Det här är berättelsen om en osannolik resa och om hur några få personer gjort digitaliseringen möjlig. Det hela blir en historia om pionjärernas hårda arbete, om dataspelens magiska kraft, om medvetna statliga IT-satsningar och om hur omstridda Pirate Bay förändrade en hel världs kulturkonsumtion.

Det här är ett nutidshistoriskt dokument som märkligt nog aldrig blivit skrivet.

Melker Becker. Foto: Mediabruket.

Melker Becker. Foto: Mediabruket.

Det svenska dataundret, är en spännande dokumentärfilm av Melker Becker som tidigare bland annat gjort de folkkära succéserierna Hemliga Svenska Rum och Svenska Hemligheter.

Filmen är producerat av Mediabruket som bland annat gjort Retro för Sveriges Television.

Kommentarer

 • Ronnie skriver:

  Tror även att vi är där vi är idag p.g.a. den stora mängd demogrupper som fanns när Atari/C64/Amiga var aktuella som hemdatorer. Alla s.k. ”piratgrupper”. Många av de som idag är i 50-årsåldern och framstående i datorbranchen hr jobbat sig uppåt från detta ursprung.

  • mrscarrot skriver:

   Det hade varit kul med en demoscendokumentär! Det är en relevant bakgrundshistoria som påverkat både spelbranschen och dator/internetkultur som inte jättemånga känner till.

 • Johan skriver:

  Har ni tänkt något på könsrepresentationen i produktionen av denna dokumentär?

  • Internetmuseum skriver:

   Hej! Internetmuseum har inte producerat dokumentären, så det är svårt för oss att svara på den frågan. Vi får passa vidare till Mediabruket som gjort urvalet och som skapat programmet: info@mediabruket.se. /Jörgen, Internetmuseum

  • Linn L skriver:

   Är du allvarlig? Borde de kanske slopa projektet istället utifall inte tillräckligt med kvinnliga medarbetare var intresserade? Eller ska vi kanske glömma bort allt för att vi inte kan åka tillbaka i tiden och i ”förebyggande syfte” könskvotera historien? Herregud, människa…

   • Men hörru Linn.. skriver:

    Intressant att du direkt blir aggressiv och utgår ifrån att det var få tjejer. Jag har inte räknat men min uppfattning efter att ha sett dokumentären är att det var fler kvinnliga än manliga medarbetare.
    Kanske är det onödigt att bli arg innan man vet hur det ligger till?

   • Göran skriver:

    Snacka om övertolkning Linn… Det är väl en relevant fråga om de har tänkt på det eller inte.