Om Internetmuseum

Internetmuseum grundades i december 2014 och blev i juni 2016 invalt i Sveriges museum, som första utpräglat digitala museet i Sverige. Syftet med museet är att spara det svenska digitala kulturarvet, samt att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige.

Internetmuseum drivs av Internetstiftelsen som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället, här kan du läsa mer om Internetstiftelsen.

Kontakta Internetmuseum på mejl internetmuseum@internetstiftelsen.se

Vår integritetspolicy.


Detta gör Internetmuseum:

Digitala kulturarvet

Hemsidebevarande – Vi ser till att historiska svenska hemsidor bevaras på den svenska webben. Innehållet just nu: Swipnets personliga sajter, IT-kommissionen och Annica Tigers HTML-guide.

Arkivet – Vi samlar in internethistoriska föremål. Vill du donera? Kontakta oss!

Internetpionjärerna – Vi träffar svenska internetpionjärer och samlar in deras berättelser, för forskning och folkbildning. Intervjuerna presenteras som film, podd och text.


Folkbildning

Internetutställningen – Den permanenta (och ständigt växande) utställningen om internets historia, Internetmuseum.se.

Specialiserade utställningar – Våra temporära utställningar om internethistoriska fenomen. Exempelvis sociala medier och kvinnliga it-pionjärer.

Webbringen – Vår utställning av historiska personliga hemsidor, som tidigare fanns hos Sveriges första internetleverantör Swipnet.

Internetmuseum för barn – Vår utställning för barn, föräldrar och lärare. Alltifrån nätverkets födelse till falska nyheter och filterbubblor. Perfekt för lektionen eller torsdagskvällen framför Ipaden.

Podden, filmer, serietidning – Historien om internet är en riktig blockbuster, men den har inte alltid framställts på det sättet. Vi vill att den ska bli känd, utan att krångla till det.

Sociala medier – För oss är våra plattformar i sociala medier också ”museet”. Vår ambition är att se till att du får veta så mycket som möjligt där du är. Följ oss gärna på på Twitter, Instagram eller Facebook (klicka nedan).

Kommentarer