Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Ämne: Svenskarna och internet
Norge var andra landet på internet. Men signalen till Norsars dator gick via markstationen Tanum (till vänster) i Sverige.
Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.
Med franska succén Minitel som förebild lanserar Televerket, IBM och Esselte en minidator och ett eget internet. Satsningen räknas i miljarder. Och inledningsvis går det utmärkt.
Kanske kommer datorer att användas till annat än att skriva textdokument och spela spel? Telias forskningsavdelning har en idé om hur det kan bli – och får kusligt rätt.
När många börjat drömma oroligt om modemets uppringingssignal blir ISDN ett enormt lyft. Med hjälp av den här tekniken går surfandet snabbare. Men det är inte allt.
Nog för att den personliga hemsidan ger webbdesignen en boost bland privatpersoner, men den breda spridningen av taggarnas möjligheter erbjuds med sociala nätverk som Lunarstorm, Skunk och Myspace.
19-årige Mark Zuckerberg lägger den 4 februari 2004 upp sajten The Facebook, som är ett community för Harvardstudenter. Inom en månad är mer än hälften av universitets studenter medlemmar.
Han är den rebelliske holländaren som tog Internetstiftelsen från en liten, anonym organisation till att idag vara en viktig aktör för främjandet av både utvecklingen och användningen av internet i Sverige.
86% av befolkningen över 16 år har tillgång till en dator i hemmet. 83% har tillgång till internet och 78% av befolkningen har tillgång till bredband, vilket betyder att 95% av internetanvändarna är uppkopplade via bredband.
I sjutton år har tillgången till internet i befolkningen ökat för varje år, från 2 procent år 1995 till 89 procent 2012. Nu har spridningen börjat plana ut, den ökar inte längre i åldrarna över 18 år.
Tiden som läggs på mobilt internet har mer än tredubblats på två år. Två av tre använder en mobil för att koppla upp sig till internet. Det är en ökning från 22 till 65 procent på tre år.
Nästan hälften använder internet flera gånger om dagen. En utveckling som till stor del får tillskrivas den smarta mobilen och surfplattan. Den genomsnittliga tiden som internetanvändarna ägnar åt internet i hemmet har ökat med en timme i veckan.
I 20 år har undersökningen Svenskarna och internet sökt svaret på hur internet påverkar människor och samhället. Men hade det inte varit för en nyfiken journalist i Gävle hade undersökningen kanske aldrig blivit av.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!