Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Redan när mejlen uppfans insåg många att det gick att skriva in flera adresser efter varandra, för att skicka meddelandet till flera personer samtidigt. Upptäckten var ett första trevande steg mot de sociala medierna.
1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum. Systemets skapare, Jacob Palme, berättar mer.
Studenterna Jim Ellis och Tom Truscott på Duke University känner ett behov av att diskutera. Och inte med varandra, utan med folk på grannuniversitetet University of North Carolina.
Det är som ett community i pappersformat, med mycket långsamma diskussioner. Du får vänta till nästa nummer för att, eventuellt, få reaktioner på vad du skrivit.
Dreamhack är världens största LAN-party, det vill säga en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig, ofta för att spela datorspel.
StingNet heter Expressens egna forum på internet. Det är inte webbaserat utan kräver att du först laddar ner ett program, som du loggar in på efter att ha ringt upp det via modem.
I augusti 1996 lanserar Annica Tiger sin HTML-guide. Den blir snabbt blir ett nav i den växande svenska internetvärlden och platsen dit många vänder sig för programmeringstips.
1996 startar communityt StajlPlejs, som några år senare byter namn till Lunarstorm och som blir Sveriges första och största mötesplats online – en orange och turkos sajt där nästan alla Sveriges ungdomar hänger och umgås i ett antal år.
1996 lanserar Posten Torget.se, som utöver butiker också har chattar, forum och användarskapade webbplatser, och en redaktion som ska fylla sajten med innehåll.
Nog för att den personliga hemsidan ger webbdesignen en boost bland privatpersoner, men den breda spridningen av taggarnas möjligheter erbjuds med sociala nätverk som Lunarstorm, Skunk och Myspace.
Flashback är ett diskussionsforum med knappt en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg varje dag. Det har ungefär två miljoner besökare i veckan.
2002 startar Helgon som ett community för människor med alternativa kläd- och musikstilar som synthare, gothare, hårdrockare, punkare och andra närliggande stilar. Helgon påminner mycket om andra communityn, men just med denna speciella nisch av ”alternativa människor”.
Tidningen heter Debut och tanken är att Lunarstorms hundratusentals unga användare ska vilja köpa den. Vid tiden har sajten 2,6 miljoner unika besök i månaden.
19-årige Mark Zuckerberg lägger den 4 februari 2004 upp sajten The Facebook, som är ett community för Harvardstudenter. Inom en månad är mer än hälften av universitets studenter medlemmar.
Bilddagboken är ett community som, precis som det låter, fokuserar på bilder. Användare kan ladda upp och dela bilder med varandra, som organiseras utifrån datum.
En blogg är en slags nätdagbok. Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.
I mars 2006 startar tre amerikaner en ny tjänst för snabba statusuppdateringar. Samma månad skrivs också den första tweeten: ”just setting up my twttr”.
Våren 2007 börjar Facebook slå igenom på allvar i Sverige. Alla, såväl unga som vuxna, skaffar under några få månader konton. Och det nya med tjänsten är att vi heter som vi gör på riktigt.
För första gången sammanförda! Lunarstorms grundare Rickard Ericsson och Skunkskaparen Andreas Harnemo. Två communityn som var banbrytande på sin tid och där många av oss blev sociala på nätet för första gången.
2009 odlar Kristin Heinonen och Tomas Wennström en idé om att ett antal sociala medier-entusiaster ska träffas till sommaren, dricka öl och prata om livet och nätets framtid. Det tar spinn direkt.
”Ska ta en eftermiddagslur på min madrass gjord av sedlar", skriver användaren Jan Guillou på twitter. Men det är inte rätt Jan Guillou. Med sociala medier uppstår också en del nya brott.
Först börjar Felix Kjellberg läsa industriell ekonomi på Chalmare tekniska högskola. Men han hoppar av studierna för sin Youtube-kanal. Ett smart drag.
14 december 2010 inleder journalisten Johanna Koljonen en diskussion på Twitter om hur man ska prata om de gråzoner som finns vid sexuella trakasserier.
Valrörelsen går in i sitt absolut slutskede när ett blogginlägg plötsligt är på väg att fälla regeringen. Inlägget, med rubriken "Sveket", sprids inte främst via traditionell media – utan via Facebook.
Snapchat lanseras 2011 och är en meddelande-app för smarta mobiler. Snapchat gör det möjligt för användarna att skicka bilder och videor – kallade för ”snaps” – till andra användare utan att de kan sparas.
2011 tar Google upp kampen med Facebook. Med buller och bång lanseras tjänsten Google Plus, som med hjälp av "cirklar" ska förändra vårt sätt att kommunicera med varandra.
När de sociala medierna sprider ut sig blir det allt viktigare för konsulter och experter att bygga upp sina personliga varumärken. Men en går mot strömmen.
29 december 2011 startar en blivande tradition när IIS Patrik Wallström för första gången listar årets tio största internethändelser. I topp hittar vi den arabiska våren, mobiltelefonspelet Wordfeud och hackarnätverket Anonymous.
18 december 2012 utbryter kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Hundratals ungdomar vill utkräva hämnd på en person som tros ligga bakom ett kränkande Instagramkonto.
Att företag försöker få oss att köpa något med hjälp av ett känt ansikte som får betalt för att rekommendera produkten har en lång historia inom marknadsföring. Men när internet och senare sociala medier växer fram skapas ökade möjligheter för vem som helst att skaffa sig en plattform och därmed också inflytande.
Klockan 11:01 den 29 januari 2015 skriver KD:s partiledare Göran Hägglund en tweet. Innehållet: "Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna."
En app där användarna skapar 15-sekunders klipp med musik och dans trollbinder på kort tid en hel generation. Från 2018 sprider sig dans och musik-appen TikTok som en löpeld bland världens tonåringar och gör unga människor till kändisar med miljoner följare över en natt.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!