Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
Sedan tidigt 2000-tal då bredband introducerades på den svenska marknaden har vi konsumenter kunnat åtnjuta allt högre hastigheter och därmed ett sömlösare digitalt liv samt ett ständigt flöde av nya tjänster.
1993 avgörs det som ska gå till historien som Bellcore Olympics, en tävling för att utse den tidens snabbaste modem. Överlägsen vinnare blir ett modem som bygger på den nya DSL-tekniken som utvecklats av John Cioffi.
Få svenskar har sjösatt så många internetfrämjande satsningar som Carl Bildt. Han har agerat statsminister, utrikesminister och sedan 2014 som utredare av hela nätet. Internetmuseum träffar honom för ett samtal om internets dåtid – och framtid.
Bredbandets utrullning i Sverige inleds 1996 då kommunala bolaget ÄKTV (Ängelholms Kabel-TV AB) börjar erbjuda uppkoppling via kabel-tv-modem till sina 7 000 kunder.
Redan 1995 inleds ett projekt i Västerbotten för att knyta ihop hela regionen med ett fibernät. Hur blev en glesbebyggd region på randen till polcirkeln en av de första att få ett utbyggt fibernät till alla?
Inför det svenska riksdagsvalet 1998 sveper en begynnande it-yra in över landet. Dåvarande moderatledaren Carl Bildt är personligen mycket intresserad av den nya teknikens möjligheter.
När många börjat drömma oroligt om modemets uppringingssignal blir ISDN ett enormt lyft. Med hjälp av den här tekniken går surfandet snabbare. Men det är inte allt.
En massiv utbyggnad av Sveriges digitala infrastruktur för att ge alla svenskar tillgång till bredband och uppkoppling som ger 5 Mbit/s till alla i båda riktningarna. Det är IT-kommissionens vision, som presenteras 1999. Med målande liknelser och en stor dos framtidstro förklarar kommissionen nyttan för politiker och allmänheten.
1999 slår bredbandet på bred front, tack vare Jonas Birgerssons Bredbandsbolaget. Avtalet med HSB gör i ett kick att 350 000 bostadsrätter blir bredbandsanslutna.
2007 bygger svensken Peter Löthberg världens snabbaste internet hemma hos sin mamma i Karlstad – 40 Gbit i sekunden, alltså flera tusen gånger snabbare än vanliga modem.
2007 blir det möjligt för alla att enkelt mäta hastigheten på sin uppkoppling och kontrollera om man får de hastigheter man betalar för med det kostnadsfria mätverktyget Bredbandskollen. Redan första dagen görs över 75 000 mätningar.
Genom en kontinuerlig utbyggnad når nätet av fiberkablarna allt längre ut i landet och glesbefolkade Sverige ska komma att bli ett av länderna i världen där flest har tillgång till bredbandsuppkoppling via fiber.
Kommer du ihåg Telia-familjen, "Judit och Judit" och fåret Frank? Alla är karaktärer i långkörande tv reklam-koncept från olika svenska mobil- och bredbandsoperatörer.
För att följ upp regeringens bredbandsstrategi lanserar myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, under 2012 bredbandskartan som visar tillgången till bredband över Sverige.
Sliter du ibland ditt hår på grund av seg internetuppkoppling och buffrande? Då kan du åtminstone trösta dig med att det kunde varit värre. Sverige är nämligen ett av de länderna i världen som har snabbast surf.
Vad är egentligen internetaccess? Det finns flera parametrar som är avgörande för att den digitala infrastruktur vi allt mer förlitar oss på ska fungera.
Natten den 24 maj 2019 inleds en ny era i internets historia när 60 internetsatelliter lämnar jorden för färd ut i rymden. Målet – förse hela jordens befolkning med snabb uppkoppling, oavsett hur avlägset man bor.
Som en följd av coronapandemin ökar antalet människor som jobbar och studerar hemifrån dramatiskt under våren 2020. Detta medför att internetuppkopplingen hemma blir viktigare vilket gör att mätningarna med Bredbandskollen slår alla tidigare rekord.
Vad sägs som att kunna ladda ner 1000 HD-filmer på en sekund? Den kapaciteten uppnår forskare i Melbourne, Australien, då de lyckas få till en internetuppkoppling med rekordhastigheten 44,2 Terabit i sekunden.
Sveriges regering har som mål att hela Sverige ska vara uppkopplat 2025 – de allra flesta med möjlighet till 1 Gbit/s. Men prognosen för att nå målet ser mörk ut.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!