#älskadewww

Från gråskala till videobonanza – webbdesignens fantastiska resa

Kan du tänka dig en webb utan bilder, ljud, musik, grafik och video? Nej, det är svårt. Men i webbens barndom var det ett faktum. Text, text och åter text var det som erbjöds. I den här tidslinjen följer vi utvecklingen från den första grafiska webbläsaren till dagens smartphoneanpassade webbvärld.

Har vi missat något? Tipsa oss!

Krönikor

Missa inte

Podd om webbdesign

Måns Jonasson pratar dåtid och framtid med ärrade experterna Petra Jankov Picha och Fredrik Marcus.

#älskadewww

#älskadewww ! Jag väljer att se det som en tidig julklapp även om jag vann den i en bild-på-första-hemsidan-utmaning. Tack @internetmuseum för all awesomeness :) #sturehillGrattis @gittawilen! Inte bara för att den här fina bilden prydde din första hemsida, utan för att du tog chansen att delta med den i vår Instagramtävling. En unik #älskadewww-kasse kommer med posten! Tack även till @johano @hannaka @ptrkhmbrg @makertjej @alexpicha @dennisgermundal och @lennarrrtolausson som också bjöd på foton från webbens barndom. 👍🏻📸SISTA CHANSEN! Visst saknar du en sån här snygg kudde? Nu kan du åtgärda bristen. Det är bara att få alla rätt i vårt webbdesignquiz (och sedan hålla tummarna). Vinnaren bland er med full pott utses i morgon! #älskadewwwMin första hemsa från 1998 finns sparad på en hembränd dvdr-skiva någonstans. Den hette Holidodi och hade stort fokus på animerade gifar och Under construction-skyltar. Den här, med ett lite mer självcentrerat fokus, (😁) föddes år 2000 och fick så småningom en blogg-liknande dagboksdel och en del där jag lade upp en bild om dagen. Snapshot från 2001. #älskadewwwDags att avrunda vår webbdesigntävling! Ni kommer ihåg hur man gjorde? Fota din första hemsida (kanske med hjälp av webarchive?) och använd hashtagen #älskadewww. Vinnaren, som slumpas fram, vinner en unik tygkasse och ett gäng fina klistermärken. Och förstås äran! Deadline är i morgon 23:59. Tick, tack ... ⏱😉Dagensskiva.com anno 1999. #älskadewwwSå här ser ett bra webbdesignverktyg ut. Eller vad säger ni? Vi hyllar det stilrena programmet med en egen tidslinjepunkt.#Repost @internetmuseum with @repostapp.
・・・
Så klart att vi inte kan ha en utställning om webbdesign utan att ha med den personliga hemsidan (länk i bio). Det var så många lärde sig vässa sina webbdesignskills. Vad handlade din hemsida om? #älskadewwwSå klart att vi inte kan ha en utställning om webbdesign utan att ha med den personliga hemsidan (länk i bio). Det var så många lärde sig vässa sina webbdesignskills. Vad handlade din hemsida om? #älskadewwwEn av de första hemsidorna jag kodade - och helt fantastiskt att den fortfarande ligger kvar online (även om en måste view source på filen meny.map för att se alla undersidor) @internetmuseum #älskadewwwKolla så tjusigt! När webbläsaren Mosaic kom till världen 1993 var det här en revolution. Bilder! Ni glömmer väl förresten inte vår tävling? Snygg påse till någon av er som instagrammar sin första hemsida (eller en gammal favorit). Använd hashtagen #älskadewww.Minns ni när det blev coolt att hålla på med datorer? Vi tror att det inträffade i samband med att webbyråsnubbarna blev de nya rockstjärnorna. Därför bjöd vi in tidigare Bazooka-medlemmen @rogeraberg för att skildra sitt 90-tal! En tid då allt var möjligt. Läs i vår webbdesignutställning. #älskadewww"Sveriges Grace Hopper"? Kanske det närmaste i alla fall. #AnnicaTiger var min #förebild och #hjältinna i #html-världen. Lärde mig typ allt jag vet i hennes guide och var så omåttligt lycklig när jag fick hennes #Tigerlänk-pris (en .gif man la upp på sin sida). Ja, those were the days! Och glöm nu inte läsa hennes #krönika, direktlänk i @internetmuseum's bio! ⭐⭐⭐ Kram från <blink>Blink</blink>
•
#Repost @internetmuseum with @repostapp
・・・
Känner ni igen Annica Tiger? Hennes hemsida från 1996 lärde en hel generation svenskar att göra egna sajter. Nu skriver hon själv om tiden med atiger.pp.se. Direktlänk i bio! #älskadewww:) Den här bilden prydde "välkomstsidan" på min allra första egna hemsa. #älskadewwwKänner ni igen Annica Tiger? Hennes hemsida från 1996 lärde en hel generation svenskar att göra egna sajter. Nu skriver hon själv om tiden med atiger.pp.se. På Internetmuseum.se/tema/webbdesign #älskadewwwTÄVLING! Var med och sprid nostalgin på Instagram. Vinn en unik webbdesignpåse.

Du gör så här för att vara med: 1. Fota din första hemsida (eller någon sajt du besökte förr). 2. Använd hashtagen #älskadewww. Klart!
Ett tips! På web.archive.org finns ett arkiv över gamla och försvunna hemsidor.

Sajten på bilden föreställer Internetmuseums curator @jlowenfeldt:s personliga hemsida från 1997. Utrustad med MIDI-arkiv, egen chatt och en fullständig guide till Candeliaspråket!Äntligen! Nu har vår utställning om webbdesignens historia premiär. Kolla in för tidslinje, podd, quiz och krönikor. Och ja - vi har en besöksräknare. Länk i bio! #älskadewwwDet drar ihop sig till vernissage för vår utställning #älskadewww om webbens utseende. Här är ett smakprov. Besöksräknaren! Hur många besökare hade du?
Picture
anteckningar
Läs mer
Gif-animationernas popularitet tycks aldrig avta.
Picture
giphy
Läs mer
Så här ser Lysators hemsida ut i dag. Fortfarande retrokänsla.
Picture
Screen Shot 2015-10-21 at 16.20.53
Läs mer
Picture
mos-10
Läs mer
Picture
blink-tag
Läs mer
Picture
wysiwyg
Läs mer
Detta gäng kan ha varit först i Sverige. Foto genom Joakim Jardenberg (som syns i mitten).
Picture
webbkurs
Läs mer
Picture
netscape
Läs mer
Picture
Läs mer
Picture
image01
Läs mer
Picture
browsers
Läs mer
Glöm inte att skriva några rader innan du lämnar hemsidan.
Picture
guestbook13
Läs mer
Så blev hemsidorna interaktiva på allvar.
Picture
2378867408_5d2ac25d2f_o1
Läs mer
Picture
Läs mer
Picture
Läs mer och se filmen
Picture
Läs mer
Passagen listade hemsidorna efter begynnelsebokstav, inte alltid lätt att hitta. Även Torget erbjöd användarna utrymme för personliga hemsidor.
Picture
personlighemsida
Läs mer
Picture
annicatiger
Läs mer
Springande gubbar och mycket mer. Flash blev snabbt välanvänt, men inte alltid populärt.
Picture
flash
Läs mer
Kod som gjorde webben snyggare!
Picture
css-code
Läs mer
Profilen säger allt om vem du är. Bäst att anstränga sig!
Picture
lunarskunk
Läs mer
Picture
Läs mer
Picture
Läs mer och se filmen
Picture
icons-393805_640
Läs mer
Picture
Läs mer
Picture
responsiv
Läs mer
Picture
Läs mer