.FILE 2G 3G 4G 5G
Ulf Bilting svensk internetpionjär, ur serietidning om Internets historia
1984

Ulf ser till att Sverige får internet

Sverige var faktiskt riktigt tidiga med att få internet. De första som kopplade upp sig var datorintresserade forskare på högskolan Chalmers i Göteborg.

1984 är året då ett svenskt nätverk av datorer kopplas upp mot internet. Det görs av Ulf Bilting som är forskningsassistent på den tekniska högskolan Chalmers i Göteborg. Har har året innan varit på ett stort möte i USA och pratat med forskare som jobbar med det amerikanska datornätet ARPANET, det som många kallar föregångaren till dagens internet. Dessa forskare vill att datorer över hela världen ska kunna kopplas ihop och frågar Ulf om han vill koppla upp datorerna på Chalmers.

Så här i efterhand låter det kanske självklart att man skulle svara ja på den frågan; så klart att vi vill ha internet! Men på den här tiden är det många i Sverige som tror att en annan teknik ska bli viktigare. Den tekniken heter X.25 och används av Televerket, det som idag heter Telia. Ulf Bilting vet inte vilken teknik som ska bli den vanligaste, men han kommer på ett sätt så att datorerna på Chalmers kan prata med både X.25-datorer och ARPANET-datorer. Idag används faktiskt X.25 fortfarande där det krävs extra hög säkerhet. Ett exempel är bankomater eller andra ställen där du använder ditt bankkort.

X.25-tekniken används också när e-post tas emot för första gången i Sverige. Den 7 april tar datateknikern Björn Eriksen på företaget Enea Data AB i Täby emot ett mejl från en medlem i datorföreningen European Unix Network, Jim McKie. Björn Eriksen blir senare den som har ansvar för alla .se-adresser i Sverige. Till exempel internetmuseum.se!

false
-