.FILE 2G 3G 4G 5G
Kristina Alexanderson i sommarmiljö.
2010

Kristina Alexanderson tar internet in i klassrummen

Kristina Alexanderson är en av Sveriges ledande experter på hur skolan kan arbeta med digital kompetens. Som chef för en av Sveriges största skoltävlingar – Webbstjärnan – ser hon till att arbetet med internet som ett verktyg för lärande på allvar får fäste i den svenska skolan under det 2010-talet. 

Kristina Alexanderson är en av Sveriges ledande experter på hur skolan kan arbeta med digital kompetens. Som chef för en av Sveriges största skoltävlingar – Webbstjärnan – ser hon till att arbetet med internet som ett verktyg för lärande på allvar får fäste i den svenska skolan under 2010-talet. 

Kristina Alexanderson brinner för att alla barn ska bli kunniga och medvetna internetanvändare. Och kanske är det hennes självupplevda osäkerhet kring digitalisering som gjort henne till en av Sveriges mest framstående och uppskattade föreläsare och utbildare kring digitaliseringen av skolan.

För som gymnasielärare i svenska kände hon sig själv en gång osäker på hur hon skulle kunna använda internet i sin undervisning. Efter ett tips från en bibliotekarie gick hon till en workshop för den då nystartade skoltävlingen Webbstjärnan –  där målet är att skapa en webbplats av ett valfritt skolarbete.

Här finner hon inte bara ett stöd utan också en ny passion. Kristina och hennes elever vinner tävlingen 2009 varpå Internetstiftelsen som arrangerar Webbstjärnan rekryterar henne för att fortsätta att utveckla tävlingen. Under de tio år tävlingen pågår deltar nära 400 000 elever som tillsammans skapar mer än 20 000 webbplatser och – kanske viktigaste av allt – stöttar tusentals lärare i att komma igång och jobba med digital kompetens i skolan.

2019 skrivs digital kompetens in i läroplanen som en viktig del i de flesta skolämnena. För att hjälpa lärare i undervisningen i allt från källkritik till programmering tar Internetstiftelsen under ledning av Kristina Alexanderson nu fram den digitala lärresursen Digitala lektioner.

Kristina är också författare till boken "Källkritik på internet" och har suttit med som rådgivare till regeringens digitaliseringskommission. Hon är även mycket engagerad i spridningen av Creative Commons, en uppdaterad upphovsrätt för den digitala tidsåldern. Den består av en uppsättning licenser som upphovsmannen kan tillgängliggöra sina verk under och ger allmänheten större rätt att återanvända, modifiera och sprida verken än vad den traditionella upphovsrätten gör. Sedan 2013 är hon projektledare för Creative Commons svenska organisation.

false
-