Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
#internetmuseum
Välkommen till Internetmuseum! Här tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien. Vilka var pionjärerna? Vad har vi älskat, hatat och skrattat åt. Hur blev Sverige ett av världens mest digitalt utvecklade länder? Kort och gott… hur kom vi hit?
Alla våra utställningar
Snart når du vår tidslinje över internets historia (du hittar den när du skrollar ner). Vi vill bara passa på att tipsa om att det finns mycket mer på Internetmuseum! Här är alla våra specialutställningar, i bokstavsordning:
Långt innan internet läggs de första grunderna för framtidens IT-utveckling. Redan nu börjar Sverige bli bra på datorteknik – bland annat skapar vi en hålremsstans som blir en exportsuccé.
När uppfans internet? MIT-forskaren och psykologen JCR Licklider föreslår ett ”intergalaktiskt nätverk” där datorer över hela världen kan prata med varandra.
Viktor Glushkov (uppe till vänster) och planen för OGAS (till höger). Kontrollrummet tillhörde det chilenska systemet Cybersyn. Foto: CC och ResearchGate.
29 oktober 1969 skickas det första meddelandet mellan två datorer på Arpanet, föregångaren till dagens internet. Datorer har nu börjat prata med varandra och det första fröet till internet är sått.
I ett filmklipp från slutet av sextiotalet målas en bild av framtidens hus upp. I en sekvens får man se många olika terminaler där mor och far beställer kläder, tittar över bankärenden, och korresponderar med andra.
På sjuttiotalet fortsätter utvecklandet av föregångare till dagens internet, både i Sverige och i USA. I slutet av årtiondet skapar Jacob Palme KOM-systemet, ett slags tidigt chattrum.
Det första mejlet skickades mellan de här två PDP-10-datorerna.
Foto: Public Domain, Wikipedia.
När det svenska elnätet digitaliseras inspireras man av Arpanet. Men allt går inte som det är tänkt. Det blir början på en bit svensk internethistoria – som når världen.
Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.
Så hur fungerar internet? Svaret är en teknik som kunde börja användas redan 1974. Men det har inte varit givet att just TCP/IP, som tekniken heter, skulle bygga internet. Mäktiga motståndare har tyckt annat.
Det är en varm augustidag 1976. På ett av picknickborden på baren Rosottis i Palo Alto, Kalifornien, samsas de vanliga ölglasen i plast med en datorterminal om utrymmet. De sju personerna som är samlade runt bordet har ett mål. Att överföra information från ett nätverk till ett annat – en förutsättning för det internet vi har idag.
1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum. Systemets skapare, Jacob Palme, berättar mer.
I SVT:s Tidsmaskinen får vi lära oss om Televerkets Datavision-system, där det är tänkt att man ska kunna få information om alla ämnen i världen. Liknande system används i många länder.
Utvecklingen rusar framåt, inte minst tack vare en rad hårt arbetande eldsjälar. Björn Eriksen registrerar .se-domänen och tar emot det allra första mejlet till Sverige, SVT:s Lars Orup försöker sig på dataintrång och TCP-IP – protokollet som ligger till grund för internets infrastruktur – blir standard.
1980 blir internet en arena för spelare. Rollspelet MUD (också kallat Essex MUD eller MUD1) når ut globalt i samband med att Essex Universitet kopplar ihop sitt nätverk med Arpanet.
Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Plötsligt kan du kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.
Arpanet är den amerikanska föregångaren till internet. 1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet, så att användare på båda systemen kan prata med varandra via mejlinglistor.
Föreställ dig att du varje gång du ska besöka en webbsida eller skicka ett mejl hade behövt leta reda på rätt nummer i ett register och sedan skriva in en lång sifferkombination i stället för ett domännamn. Det här var realiteten innan domännamnssystemet, DNS, skapades.
På försommaren 1984 kopplar forskningsassistenten Ulf Bilting upp Sverige mot internet. Han sätter då upp det första svenska IP-nätet – 192.5.50.0 – som ansluts till amerikanska Arpanet.
”Sammanlagt finns det hänvisningar till 4,5 miljoner vetenskapliga artiklar”. Ett inslag från SVT:s Datakunskap, som visar hur svenska forskare vid Karolinska Institutet kan få tillgång till en större kunskapsbank.
1985 väljer Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet – ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta sker en snabb utveckling av internet i Norden.
.se är en av de första landstoppdomänerna, alltså de bokstäver sist i ett domännamn som är kopplade till ett visst land. Den registreras 1986 av Björn Eriksen.
SUNET är ett nätverk som kopplar ihop alla Sveriges högskolor och universitet. Det börjar byggas under första halvan av 80-talet, och innebär då att man kan koppla ihop dataterminaler på två olika ställen.
Tim Berners-Lee skapar under året det som ska bli World Wide Web - det första systemet för att enkelt länka till och mellan saker, som dessutom är fritt och gratis att använda.
Nu börjar det hända grejer! Under 90-talet blir internet något som fler och fler både känner till och faktiskt använder. WWW släpps löst på internet, Carl Bildt mejlar med Bill Clinton och 1996 utses internet till årets julklapp.
Televerket tackar nej, de föredrar X.25-tekniken. Istället får Jan Stenbecks Comvik Skyport en förfrågan. Så blir Swipnet Sveriges första kommersiella internetoperatör.
Med franska succén Minitel som förebild lanserar Televerket, IBM och Esselte en minidator och ett eget internet. Satsningen räknas i miljarder. Och inledningsvis går det utmärkt.
Kanske kommer datorer att användas till annat än att skriva textdokument och spela spel? Telias forskningsavdelning har en idé om hur det kan bli – och får kusligt rätt.
Tack vare det nya digitala mobilnätet GSM kan vi 1992 för första gången skicka sms och skicka datatrafik till och från mobiltelefoner, i början lite över 9000 bit per sekund.
Ibland beskrivs internet som ett exempel på en fungerande anarki. Det är inte riktigt sant. Däremot är det sant att nätet fortfarande bygger på decentralisering och öppenhet. Här går vi igenom några av organisationerna som ser till att internet funkar.
Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.
Det börjar med en besvikelse, att sugen på kaffe gå till den avlägset belägna bryggaren och upptäcka att den är tom. Personalen på datorlaboratoriet vid Cambridges universitet löser problemet genom att installera en kamera och lägga ut bilderna i specialskrivna programmet XCoffee.
Den femte februari 1994 skriver Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och får också ett svar). Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra
Carl Bildt håller 7 februari 1994, två dagar efter att ha mejlat med Bill Clinton, det så kallade IT-talet inför bland annat chefer från Ericsson och Telia på Electrum i Kista.
I mars 1994 tillkallas den första IT-kommissionen. Tanken är att den ska fungera som rådgivare i IT-frågor åt regeringen, men också ta fram och sprida information och kunskap på området, och driva på utveckling och strategi.
Ragnar Lönn försöker redan några år tidigare sälja in idén till olika företag om att börja erbjuda internetuppkoppling till privatpersoner, men det är först 1994 som förlaget Semic nappar på idén.
Det heter The Microsoft Network och det ingår i Windows 95. Det är ett sätt att koppla upp sig mot nätet och det är ett program som till utseendet påminner om Windows ”Utforskaren” och rymmer mappad information från internet.
Att fungera som startsida för svenska internetanvändare har högsta prioritet för många sajter i webbens barndom. Passagen är en portal som gör anspråk på att vara den perfekta vägen in på nätet – och då ska allt finnas bara ett musklick bort.
När Altavista lanseras i december 1995 är succén omedelbar – sökmotorn är både snabbare och ger bättre resultat än konkurrenterna. För första gången kan man söka på alla ord som finns på webbsidan, och även fraser och meningar.
Länge är det Gula Tidningen, tidningsannonser eller lappar på anslagstavlor som gäller när man ska sälja av prylar. Men 1996 kommer Blocket.se och förändrar allt.
I augusti 1996 lanserar Annica Tiger sin HTML-guide. Den blir snabbt blir ett nav i den växande svenska internetvärlden och platsen dit många vänder sig för programmeringstips.
1996 startar communityt StajlPlejs, som några år senare byter namn till Lunarstorm och som blir Sveriges första och största mötesplats online – en orange och turkos sajt där nästan alla Sveriges ungdomar hänger och umgås i ett antal år.
Ines Uusmann (s) är kommunikationsminister mellan 1994 och 1998. Hon har blivit känd för att ha sagt att internet är en fluga – fast det gjorde hon faktiskt aldrig.
Internet är så flyktigt. I samma stund en hemsida byter skepnad så försvinner den tidigare versionen. För alltid! Problemet uppmärksammas tidigt och redan 1996 börjar internet att arkiveras.
I Melodifestivalen tävlar Nick Borgen, kanske mest känd för ”We are all the winners”, med en låt om internet. Låten ”World Wide Web” börjar med ett modemljud och handlar om att leva lycklig utan stress på den nya hemadressen.
Personuppgiftslagen, PUL, är en svensk version av EU:s dataskyddsdirektiv. I och med den nya lagen kan du inte längre skriva fritt om andra på nätet och det är länge ovisst kring var gränserna går.
Standforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin startar Google som en del i ett forskningsprojekt 1996. De uppfinner en algoritm för att organisera all webbens information. Tidigare sökmotorer har listat resultaten efter hur många gånger ett ord står på en sida. Det nya systemet kallas PageRank (efter Larry Page) och listar hemsidorna efter hur många som länkat till dem.
Det börjar redan 1971 på Hawaii där Norman Abramson, som är professor på universitetet där, lyckas skapa ett trådlöst nätverk med sju olika datorer, som alla kommunicerar via radioapparater.
1999 slår bredbandet på bred front, tack vare Jonas Birgerssons Bredbandsbolaget. Avtalet med HSB gör i ett kick att 350 000 bostadsrätter blir bredbandsanslutna.
Nu börjar vi hänga på communities och konsumera och dela stora mängder innehåll – roliga bilder, bloggar, nyheter, men också filmer och musik som vi kanske inte alltid fått tag i på lagligt sätt.
Foto: Data som affärsmodell av Kristina Alexanderson (CC BY)
Mängder av ingenjörer, räddningsarbetare och regeringsmedarbetare tillbringar nyårsnatten 99/00 på jobbet, redo att rycka in om samhället kollapsar. Men de får ett lugnt arbetspass. Millenniebuggen orsakar bara smärre missöden.
En ny ekonomi med nya regler. Det får IT-bolagen att rusa på världens börser. Men när det tar stopp är vändningen brutal. Stockholmsbörsens fall tar slut först efter 900 dagar.
I början av året får 25 utvalda orter i landet ADSL via Telia – med nedladdningshastigheter på uppemot 512 kbit per sekund, alltså nästan tio gånger snabbare än de modem som de flesta använt innan
Flashback är ett diskussionsforum med knappt en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg varje dag. Det har ungefär två miljoner besökare i veckan.
Patrick Nyberg har ett kassettband med låtar på arabiska av artisten Azar Habib, som han och en vän ger fonetisk svensk text. De sprids tillsammans via mejl, och en flash-animerad Ansiktsburk-film får många miljoner visningar redan det första året.
Att vara anonym på nätet ses länge som en självklarhet. Men när spåren på nätet blir för många utvecklas ett system att fortsätta vara hemlig. Och det är amerikanska armén som ligger bakom.
I en källare på sitt jobb i Mexico City startar Gottfrid Svartholm Warg i september 2003 fildelningssajten The Pirate Bay. Senare flyttas servrarna till Göteborg och snart är även Fredrik Neij och Peter Sunde förgrundsgestalter för fildelningsplatsen, som under åren kommer att jagas av såväl myndigheter som av musik-, spel- och filmindustrin.
19-årige Mark Zuckerberg lägger den 4 februari 2004 upp sajten The Facebook, som är ett community för Harvardstudenter. Inom en månad är mer än hälften av universitets studenter medlemmar.
IPv6 är den sjätte versionen av protokollet IP eller Internet Protocol. Den ger tillgång till många fler möjliga adresser än protokollet innan, IPv4, som använder ett format där det börjar ta slut på adresser för datorer och annan utrustning.
En blogg är en slags nätdagbok. Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.
Att ladda ner andras musik och film har fram till nu varit lagligt, även om det kanske inte ansetts moraliskt riktigt. Från och med 1 juli 2005 är lagtexten tydlig.
Rickard Falkvinge, Piratpartiets grundare och första partiledare, skrev ett chattmeddelande den 1 januari 2006 på en hubb för fildelningsprotokollet Direct Connect och meddelade att det sprillans nya partiet Piratpartiet precis hade lanserat sin första sajt. Vad som sedan skedde hade nog ingen av de inblandade räknat med...
I mars 2006 startar tre amerikaner en ny tjänst för snabba statusuppdateringar. Samma månad skrivs också den första tweeten: ”just setting up my twttr”.
Spotify startas i april 2006 av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Det är en streaming-tjänst för musik, som finns tillgänglig i en gratisversion med reklam eller en betalversion utan.
En grupp människorättsaktivister, journalister och tekniker startar i december 2006 en organisation i syfte att sprida hemligstämplat material från stater och företag. Sverige kommer att få en viktig roll – på flera sätt.
Våren 2007 börjar Facebook slå igenom på allvar i Sverige. Alla, såväl unga som vuxna, skaffar under några få månader konton. Och det nya med tjänsten är att vi heter som vi gör på riktigt.
It-entreprenören Andy Rubin har en vision om ett mobilt operativsystem med öppen källkod. Två år efter att han och kollegerna startat Android (som först bara ska fungera på kameror) bokar han in ett möte med Google för att undersöka intresset. Snart har Google köpt operativsystemet för 50 miljoner dollar.
2007 lanserar Apple Iphone. Det är långt ifrån den första smarttelefonen – begreppet ”smartphone” används faktiskt första gången redan 1997 – men det är kanske den som gör begreppet och apparaten till vardagsmat.
Det som i folkmun kommer att kallas ”FRA-lagen” lyfts som proposition redan 2007, men det är först året därpå som debatten kommer i full sving och lagen till slut röstas igenom i juni.
Bitcoin är en slags digital valuta eller kryptovaluta, som möjliggör direkt överföring mellan användare utan att någon bank vare sig är mellanhand eller garanterar valutans värde.
Smarta telefoner och plattor innebär att internet är med oss hela tiden. 2010 använder 92 procent av den svenska befolkningen internet och det finns nu över 1 miljon .se-domäner registrerade.
Det har pratats om den länge, men när vd:n Steve Jobs presenterar Apples nya produkt Ipad är det ändå många som blir förvånade. En del undrar vem som ska köpa den? Är det en stor telefon eller en liten dator?
5 oktober 2010 blir Anna-Karin Hatt (c) Sveriges första IT-minister. Tidigare har området fallit in under infrastruktur, men nu bryts det alltså ut och får en egen ministerpost.
Diskussionen om e-legitmationer i Sverige har varit lång. Men när det till slut kommer en användarvänlig lösning är det inte det offentliga Sverige som tagit fram den, utan bankerna.
Snapchat lanseras 2011 och är en meddelande-app för smarta mobiler. Snapchat gör det möjligt för användarna att skicka bilder och videor – kallade för ”snaps” – till andra användare utan att de kan sparas.
18 december 2012 utbryter kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Hundratals ungdomar vill utkräva hämnd på en person som tros ligga bakom ett kränkande Instagramkonto.
Storebror ser dig, skrev George Orwell i boken 1984. År 2013 avslöjas profetian som ett faktum. Amerikanska myndigheter har haft fullständig koll på allas kommunikation online.
Anne-Marie Eklund Löwinder, internetpionjär och säkerhetschef på Internetstiftelsen, blir i augusti 2013 första och fortfarande enda svensk att ta en plats i Internet Hall Of Fame, vid en ceremoni i Berlin.
En digital hjälpreda mitt i hemmet som du när som helst kan fråga om väder och vind, tider och sportresultat. Det blir verklighet när Amazon Echo presenteras. Men det visar sig snart att även AI behöver ett mänskligt öra ibland.
4 december 2014 slog vi upp portarna här på internetmuseum.se. För första gången samlas milstolparna i den svenska internethistorien på ett och samma ställe.
Swipnet är den första kommersiella internetleverantören i Sverige och här lägger många svenskar upp sina första webbsidor under 90-talet. I augusti 2014, beslutar sig Tele2 för att stänga ner Swipnet, vilket möts av upprörda reaktioner.
Europa ligger i framkant i frågor om personlig integritet online. GDPR säkrar rättigheter för medborgare och blir samtidigt något av en världsstandard.
En app där användarna skapar 15-sekunders klipp med musik och dans trollbinder på kort tid en hel generation. Från 2018 sprider sig dans och musik-appen TikTok som en löpeld bland världens tonåringar och gör unga människor till kändisar med miljoner följare över en natt.
Cambridge analytica-skandalen blir en vändpunkt för diskussionerna om techjättarnas inflytande. Nu riktas allt mer fokus på personlig integritet, något som får företagen att skifta fokus.
Den en gång så positiva synen på internet har bytts mot en ökad skepsis för digitaliseringens negativa konsekvenser. Coronapandemin gör att allt fler både studerar och jobbar hemifrån vilket driver på digitaliseringen av arbetslivet.
Stjärt-smurf och våldtäktsdraperi. När e-handelsjätten Amazon efter år av spekulationer lanserar i Sverige skapar de stor uppståndelse – men inte på grund av företagets erbjudande.
I 20 år har undersökningen Svenskarna och internet sökt svaret på hur internet påverkar människor och samhället. Men hade det inte varit för en nyfiken journalist i Gävle hade undersökningen kanske aldrig blivit av.
Reddit, ett socialt nätverk med över 50 miljoner användare över hela världen, skapar ett gemensamt klotterplank kallat "Reddit Place" där alla som vill kan placera en enda pixel i taget var femte minut.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!