.FILE 2G 3G 4G 5G
1976

Moralpaniken föds när Death Race sätts i brand

Ett spel där du kör över fotgängare, känns det igen? 1976 lanseras GTA:s föregångare Death Race och då föds också moralpaniken kring spel, som därefter alltid kommer att omgärda spelvärlden.

Spelet Death Race bygger på filmen Death Race 2000 med Sylvester Stallone (där förarna får poäng för att köra över människor). I arkadversionen är det istället zombies som ska köras över – allt minimalistiskt i svartvitt. När en zombie träffas av bilen förvandlas den till en gravsten. Du kan tävla mot en kompis om vem som lyckas skapa flest gravstenar. Det låter kanske som en bagatell, men när tv-programmet 60 Minutes gör ett inslag om spelet 1976 ska några av tittarna ha reagerat kraftigt. Några handlingskraftiga personer släpar helt enkelt ut spelmaskiner na från spelhallarna och sätter dem i brand.

Det innebär början på en lång historia av moralpanik, med ständigt nya exempel. I tidningen Datormagazin rasar debatten under 1980-talet. S-politikern Margareta Persson föreslår att våldsamma datorspel förbjuds. Förslaget väcker stor debatt både på artikelplats och bland insändarna, där "Maggan" blir ett känt namn. Förslaget avslås av riksdagen, men ändå är det Persson som går segrande ur striden. Riksdagen ålägger datorspelstillverkarna att själva sanera bort våldsamma datorspel inom ett år. Lyder de inte ska frågan tas upp på nytt. "Jag ser det här som en seger", säger Margareta Persson till Datormagazin.

Screen Shot 2016-08-29 at 14.02.10
Men hon är inte ensam om att rasa över videovåldet. Kvällstidningarna hjälper till, vilket Datormagazin också uppmärksammar i en ledare 1988.
Screen Shot 2016-08-29 at 14.00.19
Sedan fortsätter debatten, som nog aldrig tar slut. Se till exempel det här SVT-klippet från 2011:

false
-