.FILE 2G 3G 4G 5G
2009

Ny teknik ger nya brott – kapade konton, näthat och "facerape"

"Ska ta en eftermiddagslur på min madrass gjord av sedlar", skriver användaren Jan Guillou på twitter. Men det är inte rätt Jan Guillou. Med sociala medier uppstår också en del nya brott.

Kontot som drivs under förespegling att det är den riktige Jan Guillou som twittrar uppmärksammas våren 2009. Själv tänker författaren inte göra något åt saken. "Jag fattar inte hur folk har tid att skriva gratis", svarar han. På riktigt, den här gången.

Mindre humoristiskt är det när bedragare kapar åt sig Facebookanvändares konton i syfte att lura deras vänner på mejluppgifter. Och det är inte bara främlingar som tar sig in på ens Facebookkonto. Ordet "facerape" myntas för fenomenet när någon glömt logga ut, varpå "vänner" skriver statusuppdateringar i den outloggades namn.

På sajten Kränkt.se beskriver en 17-åring vad som kan hända: "Det finns en väldigt jobbig sak när man går i en skola där alla har bärbara datorer. Man kan inte lämna dem en sekund utan lösenord. Om man glömmer det, så kan man räkna med konstiga startsidor, bakgrundsbilder och jobbiga facerapes".

Och enligt en undersökning av Datainspektionen från 2011 har över hälften av de svenska ungdomarna någon gång utsatts för fenomenet, som ryms under begreppet "identitetsstöld". Även det som Jan Guillou drabbades av, där ett konto startas i någon annans namn, kommer att bli olagligt.

Fler nya brott som springer ur de sociala medierna är grooming och näthat. Det startas under 10-talet flera initiativ för att hjälpa den som utsätts för hot och hat på nätet. Så som Nohate, Surfalugnt.se och Nätaktivisterna. Ungdomsverksamheten och skolan Fryshyset börjar även att "nätvandra" på olika communityn.

false
-