Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
I ett filmklipp från slutet av sextiotalet målas en bild av framtidens hus upp. I en sekvens får man se många olika terminaler där mor och far beställer kläder, tittar över bankärenden, och korresponderar med andra.
Sveriges Radio funderar 1976 på om man ska vara rädd för datorn. I programmet hörs röster från både datorexperter, politiker, lekmän, barn och pensionärer.
I SVT:s Tidsmaskinen får vi lära oss om Televerkets Datavision-system, där det är tänkt att man ska kunna få information om alla ämnen i världen. Liknande system används i många länder.
”Sammanlagt finns det hänvisningar till 4,5 miljoner vetenskapliga artiklar”. Ett inslag från SVT:s Datakunskap, som visar hur svenska forskare vid Karolinska Institutet kan få tillgång till en större kunskapsbank.
Det är som ett community i pappersformat, med mycket långsamma diskussioner. Du får vänta till nästa nummer för att, eventuellt, få reaktioner på vad du skrivit.
Kanske kommer datorer att användas till annat än att skriva textdokument och spela spel? Telias forskningsavdelning har en idé om hur det kan bli – och får kusligt rätt.
Tidningen Z startas redan 1987 och är från början en satirisk humortidning. 1994 byter den namn till Z Mag@zine och börjar publicera mer it-relaterade nyheter, och är också en av de första svenska tidningarna att starta en webbplats
”Informationsåldern är nästa steg i vår civilisation” säger Alexander Bard i Nyhetsmorgons morgonsoffa i ett inslag som egentligen bara berättar om vad internet är för något. ”Man behöver inte ha böcker hemma, inte ens cd-rom”, fortsätter han.
De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så Brita Zilg, Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben och blir snart en del av IT-boomen genom Spray.
De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så grafiska formgivaren Brita Zilg, journalisten Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben.
Standforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin startar Google som en del i ett forskningsprojekt 1996. De uppfinner en algoritm för att organisera all webbens information. Tidigare sökmotorer har listat resultaten efter hur många gånger ett ord står på en sida. Det nya systemet kallas PageRank (efter Larry Page) och listar hemsidorna efter hur många som länkat till dem.
1999 slår bredbandet på bred front, tack vare Jonas Birgerssons Bredbandsbolaget. Avtalet med HSB gör i ett kick att 350 000 bostadsrätter blir bredbandsanslutna.
Tidningen heter Debut och tanken är att Lunarstorms hundratusentals unga användare ska vilja köpa den. Vid tiden har sajten 2,6 miljoner unika besök i månaden.
18 december 2012 utbryter kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Hundratals ungdomar vill utkräva hämnd på en person som tros ligga bakom ett kränkande Instagramkonto.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!