Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
När uppfans internet? MIT-forskaren och psykologen JCR Licklider föreslår ett ”intergalaktiskt nätverk” där datorer över hela världen kan prata med varandra.
29 oktober 1969 skickas det första meddelandet mellan två datorer på Arpanet, föregångaren till dagens internet. Datorer har nu börjat prata med varandra och det första fröet till internet är sått.
Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.
Så hur fungerar internet? Svaret är en teknik som kunde börja användas redan 1974. Men det har inte varit givet att just TCP/IP, som tekniken heter, skulle bygga internet. Mäktiga motståndare har tyckt annat.
1985 väljer Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet – ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta sker en snabb utveckling av internet i Norden.
.se är en av de första landstoppdomänerna, alltså de bokstäver sist i ett domännamn som är kopplade till ett visst land. Den registreras 1986 av Björn Eriksen.
Tim Berners-Lee skapar under året det som ska bli World Wide Web - det första systemet för att enkelt länka till och mellan saker, som dessutom är fritt och gratis att använda.
Televerket tackar nej, de föredrar X.25-tekniken. Istället får Jan Stenbecks Comvik Skyport en förfrågan. Så blir Swipnet Sveriges första kommersiella internetoperatör.
21-årige Linus Torvalds har börjat på universitetet och har fått en ny dator. Men han har inte råd med det operativsystem han vill ha, så han börjar bygga ett eget, med unixkärna för PC-datorer som hans egna.
IESG står för Internet Engineering Steering Group, och de är en del av IETF, Internet Engineering Task Force, som är ett öppet internationellt nätverk för människor som engagerar sig i hur Internet ska fungera tekniskt och praktiskt.
Ibland beskrivs internet som ett exempel på en fungerande anarki. Det är inte riktigt sant. Däremot är det sant att nätet fortfarande bygger på decentralisering och öppenhet. Här går vi igenom några av organisationerna som ser till att internet funkar.
Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.
Den femte februari 1994 skriver Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och får också ett svar). Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra
När Altavista lanseras i december 1995 är succén omedelbar – sökmotorn är både snabbare och ger bättre resultat än konkurrenterna. För första gången kan man söka på alla ord som finns på webbsidan, och även fraser och meningar.
Standforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin startar Google som en del i ett forskningsprojekt 1996. De uppfinner en algoritm för att organisera all webbens information. Tidigare sökmotorer har listat resultaten efter hur många gånger ett ord står på en sida. Det nya systemet kallas PageRank (efter Larry Page) och listar hemsidorna efter hur många som länkat till dem.
En ny ekonomi med nya regler. Det får IT-bolagen att rusa på världens börser. Men när det tar stopp är vändningen brutal. Stockholmsbörsens fall tar slut först efter 900 dagar.
5 oktober 2010 blir Anna-Karin Hatt (c) Sveriges första IT-minister. Tidigare har området fallit in under infrastruktur, men nu bryts det alltså ut och får en egen ministerpost.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!