Har du förslag på svensk internethistoria som borde finnas på Internetmuseum? Kontakta oss genom att skicka ett mejl til internetmuseum@internetstiftelsen.se
I Melodifestivalen tävlar Nick Borgen, kanske mest känd för ”We are all the winners”, med en låt om internet. Låten ”World Wide Web” börjar med ett modemljud och handlar om att leva lycklig utan stress på den nya hemadressen.
Kontorskatten Kitty var en sann internetpionjär när hon i slutet av 90-talet blev live-strömmad till tusentals datorer. Kändiskatten fick under perioden ett tiotal fanmail i veckan. Från och med nu regerar katterna på nätet.
Turkiske Mahir Cagri startar en personlig hemsida där han beskriver sitt intresse för resor, kvinnor och att spela munspel. Men till skillnad från andra personliga hemsidor blir denna besökt av miljontals människor som småfnissar åt en ganska knackig engelska och uttryck som ”I kiss you”.
Patrick Nyberg har ett kassettband med låtar på arabiska av artisten Azar Habib, som han och en vän ger fonetisk svensk text. De sprids tillsammans via mejl, och en flash-animerad Ansiktsburk-film får många miljoner visningar redan det första året.
Under 2001 läggs det upp en sak om dagen på satirsajten Spermaharen.se. Det är kommentarer om kändisar eller saker som händer i samhället, och ganska många av dem leder till upprörda reaktioner.
Ungefär 2004 börjar bilder cirkulera på hästar med texten ”snel hest”, alltså snäll häst, och ”klapa snel hest” för att göra den ”klad”. Sannolikt har de ursprung i en chattkanal för forumet flabba.nu. ”Snel hest” blir snabbt ett etablerat uttryck.
2006 sätter någon på sajten 4chan ihop en animerad loop från den japanska serien Popotan med en uppspeedad version av det svenska bandet Caramells låt "Caramelldansen".
2006 kommer ett klipp upp på Youtube som snabbt blir ett fenomen. En upprörd ung man frågar ”Vem vare som kasta?” – och myntar ett bevingat uttryck. Klippet har setts flera miljoner gånger.
Terje Hellesø är en norsk naturfotograf som bor och verkar i Sverige. I maj 2011 får han pris som Årets naturfotograf av Naturvårdsverket – men bara några månader senare förlorar han priset då det avslöjas att han fejkat en stor del av sina bilder.
Precis som andra museer är vi beroende av tips från våra kära besökare. Har du ett tips på något som borde finnas i museet?
En länk, en bild eller en film? Eller rent av ett fysiskt objekt (t ex Jonas Birgerssons fiberpälströja från 1995)?
Berätta vad du har och varför det bör finnas med! Jag vill bidra!