Våra filmer

Internetmuseum har varit med och tagit fram flera filmer om internethistoria. Det är ett sätt som vi uppmärksammar berättelsen om internet på.


BBS – nätet innan webben

Längd: 18 minuter
Premiärdatum: 14 juni 2017
Producent: Simon Klose
Projektledare på Internetmuseum: Elisabeth Standár

Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Internetmuseum har låtit filmaren Simon Klose skildra den svenska BBS-historien. Han har rotat i arkiv, intervjuat eldsjälar och varit med när databaser kopplats upp på nytt.


Det svenska dataundret

Längd: 59 minuter
Premiärdatum: 15 augusti 2016 i SVT
Producent: Melker Becker för Mediebruket

Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären Det svenska dataundret. Dokumentären har producerats av Melker Becker från Mediabruket, med stöd av Internetmuseum och Datamuseet IT-ceum.

• Läs mer om filmen här.


Nyckeln till internet

Längd: 12 minuter
Premiärdatum: 8 november 2016
Producent: Simon Klose
Projektledare på Internetmuseum: Elisabeth Standár

I ett datacenter utanför Washington DC finns en stålbur med internets bäst bevarade hemlighet. I buren finns kodlåset till internets adressystem, DNS. Det skyddar alla webbadresser och gör att vi kommer fram till rätt sidor när vi surfar. 14 personer i hela världen har fått förtroendet att med jämna mellanrum generera ett nytt lås, en nödvändighet för att internet ska fortsätta fungera. Svenska Anne-Marie Eklund Löwinder är en av dem, hon är dessutom den enda kvinnan. I filmen Nyckeln till internet följer Internetmuseum med henne på en resa in i nätets hjärta.

Läs mer om filmen här.

Kommentarer

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    *

    *