Våra filmer och föreläsningar

Internetmuseum har varit med och tagit fram flera filmer och föreläsningar om internethistoria. Det är ett sätt som vi uppmärksammar berättelsen om internet på.


BBS – nätet innan webben

Längd: 18 minuter
Premiärdatum: 14 juni 2017
Producent: Simon Klose
Projektledare på Internetmuseum: Elisabeth Standár

Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Internetmuseum har låtit filmaren Simon Klose skildra den svenska BBS-historien. Han har rotat i arkiv, intervjuat eldsjälar och varit med när databaser kopplats upp på nytt.


Det svenska dataundret

Längd: 59 minuter
Premiärdatum: 15 augusti 2016 i SVT
Producent: Melker Becker för Mediebruket

Hur kan Sverige ligga i framkant inom digitalisering? Och vad har atombomber med Minecraft att göra? Frågorna reds ut i dokumentären Det svenska dataundret. Dokumentären har producerats av Melker Becker från Mediabruket, med stöd av Internetmuseum och Datamuseet IT-ceum.

• Läs mer om filmen här.


Nyckeln till internet

Längd: 12 minuter
Premiärdatum: 8 november 2016
Producent: Simon Klose
Projektledare på Internetmuseum: Elisabeth Standár

I ett datacenter utanför Washington DC finns en stålbur med internets bäst bevarade hemlighet. I buren finns kodlåset till internets adressystem, DNS. Det skyddar alla webbadresser och gör att vi kommer fram till rätt sidor när vi surfar. 14 personer i hela världen har fått förtroendet att med jämna mellanrum generera ett nytt lås, en nödvändighet för att internet ska fortsätta fungera. Svenska Anne-Marie Eklund Löwinder är en av dem, hon är dessutom den enda kvinnan. I filmen Nyckeln till internet följer Internetmuseum med henne på en resa in i nätets hjärta.

Läs mer om filmen här.


Välkommen till min hemsida – om svenskarnas första steg på webben

Längd: 56 minuter
Premiärdatum: 22 oktober 2018
Föreläsare: Anna-Malin Karlsson, professor i svenska vid Stockholms universitet, samt Jörgen Löwenfeldt (Internetmuseum) och Aron Ambrosiani (Nordiska museet)

Hur gick det egentligen till när svenskarna på 90-talet plötsligt kunde skaffa egna hem på internet? Varför gjorde de det? Och har något gått förlorat sedan åren av nybyggaranda?

Internetmuseum och Nordiska museet presenterar på Goto10 ett samarbete med fokus på personliga hemsidor. Därefter föreläser Anna-Malin Karlsson, professor i svenska vid Stockholms universitet, som studerat svenskarnas internetanvändning utifrån många perspektiv. 2002 doktorerade hon med avhandlingen Skriftbruk i förändring. En semiotisk studie av den personliga hemsidan.


När trollen klev in i politiken – en historisk genomgång

Längd: 32 minuter
Premiärdatum: 6 december 2017
Föreläsare: John Frölander

Internetmuseum erbjuder en historisk genomgång av hur trollkulturen blivit en politisk maktfaktor. Vi går igenom den så kallade alt-right-rörelsens band med internetkulturen, genom 80-talsestetik, tecknade grodor, raljant antisemitism och rasism, allt inlindat i 4chans ironiska trollkultur.

John Frölander, arkivarie på Internetmuseum, har i flera år studerat alt right-rörelsen och skrivit om den för tidskriften Expo. På lunchföreläsningen berättar han om alternativhögerns resa från en smal och snobbig krets högerintellektuella till att bli trollkulturens favoritideologi. Han berättar även om hur trollen bidrog till att kampanja för Donald Trump i presidentvalet.

Föredraget berör också trollkulturen i stort, dess uppkomst och hur reglerna på sajten 4chan kommit att premiera extrema åsikter.


Emoji – från japansk kuriosa till universellt språk

Längd: 28 minuter
Premiärdatum: 21 maj 2018
Föreläsare: Daniel Hånberg Alonso

De små digitala bilderna firar snart 20 år. För vissa är emojier inte mer än lekfulla figurer, för andra så är det nästa steg i människans kommunikativa evolution mot ett universellt språk. Vi lever idag i ett samhälle där emoji-specialister sökes till rättegångar, det blir ramaskri över utseendet på hamburgare-emojier och hela romaner översätts till de små bilderna. Var kom de ifrån, hur fungerar de, hur blev de en del av vår kultur och finns det några farhågor med att införliva emojier så snabbt i vårt samhälle?

Daniel Hånberg Alonso är kulturjournalist, författare och webbutvecklare, och tar med dig på en historisk resa från emojins födelse till hur de idag riskerar att skapa splittring i vår kommunikation med varandra.


40 år med sociala medier

Längd: 18 minuter
Premiärdatum: 20 november 2017
Föreläsare: Jörgen Löwenfeldt

Jörgen Löwenfeldt, verksamhetsansvarig på Internetmuseum, pratar om sociala mediers historia i det här föredraget från ”10 år med sociala medier – då, nu och sen?” på Internetdagarna 2017.


Sveriges internetpionjärer (playlist)

Utfrågare: Jörgen Löwenfeldt
Fotograf: Björn Falkevik

Vi vill hedra internetpionjärerna i den svenska historien! Här får de berätta sin historia – från början till slut. Tanken är att filmerna ska ligga till grund för både forskning och folkbildning. Nya tillkommer regelbundet.

Intervjuerna har en egen tidslinje.

Kommentarer