.FILE 2G 3G 4G 5G
1978

Ett svenskt socialt nätverk startas – det revolutionerande KOM-systemet

1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade "möten". KOM-systemet, ett tidigt socialt nätverk är fött.

KOM-systemet är inte först, utan är tänkt att bygga på det amerikanska systemet Forum Planet (läs mer om Murray Turoffs revolutionerande system här). Men det fungerar dåligt, så projektledaren Jacob Palme och programmeraren Torgny Tholerus utvecklar en egen variant.

De gör de på uppdrag av Försvarets forskningsanstalt. KOM är tänkt att underlätta internkommunikation när en avdelning av kontoret ska flytta till en annan del av landet, men blir snabbt mer av en social knytpunkt för datorintresserade där allt från datorstandarder till jämställdhet och kärnkraft diskuterades.

Så här kunde det se ut, när debatten drog fram i KOM-systemet.

KOM-systemet kopplas ihop med Arpanet

1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet (det som kommer att bli internet), vilket gör att svenska användare nu kan ge sig in i debatter i amerikanska mejlinglistor. Någon full tillgång till nätet är det dock inte tal om.

Riktigt berömt blir systemet först i samband med en skandal. Användaren och forskaren Eskil Block hävdar i ett inlägg att regissören Maj Wechselmann är sovjetisk spion. När hon får veta det via omvägar stämmer hon Eskil Block som döms för förtal. När systemet når sin höjdpunkt 1987 har det cirka 2 000 användare.

Webben slår ut KOM-systemet

Under början av 1990-talet utvecklas två nya varianter av KOM-systemet. Först SuperKOM och sedan KOM95, med ett grafiskt gränssnitt. Men då är systemet passé. Webben har slagit igenom på bred front.

Torgny Tholerus, som programmerade och underhöll KOM-systemet, är ändå nöjd med hur saker utvecklar sig.

– Jag har aldrig varit intresserad av att tjäna pengar. Jag vill förbättra världen genom att skapa kommunikation mellan människorna. Därför är jag bara glad att Facebook har kommit. När jag började jobba kommunicerade man bara inom smågrupper, som familjen eller arbetsplatsen. Nu är det hela världen.

Se vår långa intervjun med Torgny Tholerus, som programmerade och underhöll KOM-systemet, nedan.

Se vår långa intervju med Jacob Palme nedan:

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från V Schalin. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-