.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

Christer Sturmark tar fram första svenska boken om internet och blir it-boomens galjonsfigur

Han är med och skriver den första svenska boken om internet. Efter en konkurs får han chansen att starta och bygga it-konsultbolaget Cell, ge råd till ministrar – innan han säljer alla aktier en månad innan toppen. Christer Sturmark är en samhällstillvänd it-pionjär.

Det börjar med en bok. Popmusikern Christer Sturmark hittar verket "Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid" av Douglas Hofstadter, under en resa till London. Han sträckläste boken och blev frälst.

– Det är en bok som handlar om medvetandefilosofi, matematik, dataprogrammering, artificiell intelligens, musik och konst. Jag blev helt fascinerad och skrev till honom. Jag vill plugga sånt här, vad ska jag plugga? Han rekommenderade filosofi, datavetenskap, matematik. Och det gjorde jag.

Han läser en master i datavetenskap i Uppsala, med planen att forska inom AI, men hoppar av sista året för att bli entreprenör. Han har redan under studierna drygat ut studentkassan med att lära ut datorprogram, och nu så satsar han allt på sitt datautbildningsföretag Datamedia och börjar anställa. De ger ut böcker och har som mest 60 anställda.

Konkurs och nytt bolag
1994 ges boken Internet@Sverige ut, sannolikt den första i sitt slag på svenska. Året därpå går företaget i konkurs.

– Jag åkte till Gotland och sörjde, spelade gitarr och drack rödvin. Samtidigt växte en idé om vad jag skulle göra nu. Jag läste någon artikel om något jag tror hette Idea Lab, av Jeff Bezos. En affärskuvös där internetidéer skulle kunna få chans att växa. Och den idén ville jag göra i Sverige. Spray fanns redan, Icon fanns också. Det var mycket fokus på hemsidor. Jag förstod att e-handel skulle komma.

Konkursen blir starten på något nytt. Åren 1995-2000 sker den stora it-boomen och Christer Sturmark är en av galjonsfigurerna för den nya ekonomin. Det genom företagen Cell Network, en e-handelskonsultfirma, och Cell Ventures, affärskuvösen (som bland annat skapade Pricerunner). Gamle SAS-chefen Jan Carlzon är den som bidrar med riskkapital: fem miljoner kronor.

– Då kunde jag anställa det första teamet. Det var precis när bubblan började växa, så det fanns ju ett intresse för det här och vi växte snabbt och fick kunder. Det blev ett stort företag på kort tid.

Debattör i offentligheten
Parallellt med företagsbyggandet skriver han krönikor i Dagens Nyheter om det framväxande informationssamhället. Han blir också snart medlem i den andra IT-kommissionen, efter en förfrågan från Ines Uusmann (som han dagarna innan offentligt ifrågasatt).

Han är i IT-kommissionen med och tar fram satsningar på IT i skolan, och även den så kallade Hem-pc-reformen.

– I praktiken blev en dator hälften så dyr över en natt. Det gjorde Sverige till världens datortätaste land under många år.

– Jag ville påverka det offentliga samtalet i olika frågor. I den meningen var jag lite i två världar. Drivkraften var att forma informationssamhället och vara en röst i det. Tjäna pengar var ingen drivkraft. Entreprenörskraften var stark, men det har nog aldrig handlat om pengar.

Bubblan pumpas upp och spricker
Den nya ekonomin, kallas den. Och på affärstidningarnas omslag placeras företagsledare som Jonas Birgersson (Framfab), Johan Staël von Holstein (Icon), Ernst Malmsten och Kajsa Leander (Boo.com), Ola Ahlvarsson (Boxman) – och Christer Sturmark. När pendeln svänger är de hyllade entreprenörerna inte lika hyllade längre. Bubblan spricker och många småsparare förlorar stora summor på börsen.

– Vi värderades alldeles för högt förstås. Men jag kan inte minnas att jag tänkte något speciellt på det då. Jag är inte ekonom och inte duktig på hur man analyserar bolagsvärden utifrån nyckeltal. Det gick ju så fort, det hände den ena spektakulära saken efter den andra.

Själv säljer han sina aktier en månad innan kraschen, efter en dispyt med ledningen. Han åker då bland annat på "turnéer" som representant för it-nationen Sverige. Samtidigt funderar han på sin egen framtid.

– Jag kände att nu när jag har möjligheten vill jag återgå till mina ungdomsintressen. Vetenskap, filosofi och böcker.

Sedan dess har han bland annat varit ordförande i förbundet Humanisterna och driver i dag bokförlaget Fri Tanke, som startats ihop med Björn Ulvaeus.

false
-